Onkruid in sorghum goed mechanisch te bestrijden

Sorghum is bijna geheel schoon te houden met een schoffel met vingerwieders in de rij. Dat blijkt uit demo's en proeven die CZAV het afgelopen jaar heeft aangelegd met mechanische onkruidbestrijding.

Onkruid+in+sorghum+goed+mechanisch+te+bestrijden
© Twan Wiermans

Uit de proeven blijkt dat driemaal wiedeggen niet voldoende is om het proefveld vrij te houden van onkruiden. Dit komt met name omdat sorghum pas vanaf het driebladstadium stevig genoeg is om te beginnen met wiedeggen. In dit stadium groeien de onkruiden zo hard dat het lastig is om deze kapot te krijgen.

Een goede onkruidbeheersing is bij de teelt van sorghum nog steeds een uitdaging. Op dit moment is het aantal chemische middelen beperkt, wat het lastig maakt om onkruid in sorghum goed te beheersen.

Gewasreactie

Een aantal van de toegelaten middelen kan een gewasreactie geven (bijvoorbeeld Callisto). Daarnaast is van sommige middelen nog niet bekend of deze veilig zijn voor het gewas (bijvoorbeeld Vivendi). Om die redenen wil CZAV deze middelen niet adviseren voor de sorghumteelt.

Het middel Wing P heeft sinds dit voorjaar een toelating voor een vooropkomstbespuiting in sorghum. Hoewel dit een middel is dat ook in andere gewassen al enige tijd met succes wordt gebruikt, is het voor sorghum een risico op mislukking van de oogst.

Dit komt met name door het risico op inspoeling wanneer er 50 tot 70 millimeter regen valt of een onweersbui is kort na het spuiten. Dit is te voorkomen door een naopkomstbespuiting uit te voeren, maar dit is nog niet toegelaten.

Meer toelatingen zijn gewenst, maar in het kader van Integrated Crop Management (ICM) is CZAV hard op zoek naar alternatieven zoals biologische middelen en mechanische onkruidbeheersing. In het advies van CZAV staat ICM centraal.

Effectiviteit

Om alternatieven voor de chemische beheersing te zoeken en om hier meer ervaring mee op te doen, heeft CZAV het afgelopen jaar demo's en proeven aangelegd met mechanische onkruidbeheersing. Een van deze proeven is aangelegd in samenwerking met PPO Vredepeel, waarbij de effectiviteitsverschillen in kaart zijn gebracht tussen chemische onkruidbeheersing, schoffelen en wiedeggen.

Hieruit blijkt dat driemaal wiedeggen niet voldoende is voor een goede onkruidbestrijding. Daarentegen geeft tweemaal schoffelen een hoopvol resultaat. Dit pleit ervoor om sorghum op een rijafstand van 50 of 75 centimeter te zaaien in plaats van volvelds.

De schoffel voor het demoveld was uitgerust zonder vingerwieders in de rij. De uitkomst hiervan was dat tussen de rijen geen onkruid meer stond, in de rijen wel. De verwachting is dat sorghum bijna geheel schoon te houden is met een schoffel met vingerwieders in de rij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer