Tweede+ronde+voor+Kavelruil+Buren+West
Nieuws
© Joost de la Court

Tweede ronde voor Kavelruil Buren West

Stichting Kavelruil Zuid-Holland (SKZ) heeft een ruilplan klaar voor 185 hectare en 39 deelnemers in het plangebied Buren West. Vorig jaar werd in hetzelfde gebied ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal een kavelruil afgerond voor bijna 74 hectare.

Afgelopen winter leek het er op dat de verschillende ruilkettingen van deze tweede ronde uit elkaar zouden vallen. Maar nu zijn ze toch weer aan elkaar gesmeed, vertelt kavelruilcoördinator Stan Gloudemans. 'Het besef bij de deelnemers van nu of nooit en een sterke inzet van de vertrouwenspersonen heeft de boel bij elkaar gehouden.' Het project wordt uitgevoerd door SKZ, omdat de Gelderse kavelruilstichting Stevig haar activiteiten heeft beëindigd.

De kavelruil bevat grenscorrecties om mooier gevormde percelen te maken, groei van bedrijven te bevorderen, grote afstandsverkortingen te behalen en een vijftal vergrotingen van de huiskavels te realiseren. Dat laatste valt nog een beetje tegen, oordeelt Gloudemans. 'Opvallend is wel dat het waterschap en de provincie, drie stoppende boeren en een particulier samen bijna 55 hectare grond inbrengen, die ze niet terug hoeven.'

Waardevol

De provincie kocht eerder grond aan van afbouwers en stoppers die niet wilden wachten op het kavelruilproces en brengt nu al deze percelen in. De rol van provincie Gelderland is daarmee waardevol gebleken, stelt Gloudemans vast. Ook vertrouwenspersoon Erik van Wijk van Optifield, zelf jongveeopfokker aan de westelijke rand van het kavelruilgebied, is in zijn nopjes.

'Ik lieg niet als ik zeg dat ik er van wakker heb gelegen hoe we bepaalde zakelijke, maar ook persoonlijke problemen moesten oplossen. Twee weken terug hebben we nog iemand bereid gevonden een perceel te kopen en te verhuren aan een deelnemer, die volgens zijn bank net een beetje te veel grond had gekocht.'

MijnVerkaveling

Notaris Govert Jan Hoogenboom en zijn medewerker Gerald Scheurwater hebben inmiddels alle onderlinge afspraken en verrekeningen verwerkt, geholpen door het online systeem MijnVerkaveling. Daarin hebben deelnemers, notaris en projectleiders via internet permanent inzage in de ruilkaart, oppervlakten en financiële gevolgen van elke wijziging. Naar verwachting wordt de akte van overdracht volgende week getekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer