Weerstand tegen doorzetten variant A8-A9 door polder

Adviesorgaan Icomos van de Unesco is tegen een verdiepte aanleg van alle drie uitgewerkte verbindingsvarianten tussen de snelwegen A8 en A9 bij Assendelft. Dat lijkt een doorsnijding van de agrarische graslanden in de polders tussen Assendelft en Heemskerk definitief te blokkeren, tot opluchting van LTO Noord.

Weerstand+tegen+doorzetten+variant+A8%2DA9+door+polder
© Bert Hartman

Het oordeel door het adviesorgaan is al eind vorig jaar afgegeven, maar volgens de bewonersgroep van buurtschap Busch en Dam bewust achtergehouden. De groep heeft onlangs via een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) de aanvullende correspondentie met Icomos rondom de verbindingsweg verkregen.

Volgens bestuurder Willem Röling in Busch en Dam heeft verkeersgedeputeerde Elisabeth Post in diverse provinciale commissievergaderingen onvoldoende openheid van zaken gegeven. ‘Er wordt stug doorgewerkt aan een landschapsplan voor een verdiepte Golfbaanvariant door de polder, terwijl dit op voorhand ontoelaatbaar is voor de Unesco, die de Stelling van Amsterdam beschermt.’

Logische variant

Kwalijk, vindt ook Gerland Glijnis, lokaal afdelingsbestuurder van LTO Noord: ‘We zijn al jaren bezig om te voorkomen dat deze agrarische polder dwars wordt doorsneden. Ook omdat er een veel logischer variant ligt over bestaande infrastructuur door Krommenie, maar die optie blijft de gedeputeerde maar van zich afschuiven.’

Ook Röling ziet deze zogeheten 0-Plusvariant door Krommenie als de beste optie, ondanks dat Icomos daar ook bezwaren ziet. ‘Die hebben niet zozeer te maken met de Stelling, maar meer met de leefbaarheid ter plekke en het is de vraag of het adviesorgaan daar over gaat.’

We zijn al jaren bezig om te voorkomen dat deze agrarische polder dwars wordt doorsneden

Gerland Glijnis, afdelingsbestuurder LTO Noord

Gemeenschapsgeld

Het stoort Röling dat ‘onnodig veel gemeenschapsgeld’ in verdere planvorming en aanvullende onderzoeken wordt gestoken. ‘Er liggen al stapels rapporten, waar het provinciebestuur er selectief cijfers en conclusies uit licht, die een nieuwe weg door de polder zouden legitimeren.’

Fractievoorzitter Alwin Hietbrink heeft namens GroenLinks hierover deze week schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. ‘Als de afwijzing door Icomos eerder in diverse vergaderingen bekend zou zijn gemaakt, dan was er misschien niet besloten om een duur landschapsplan op te stellen.’

Heroverweging

De voorkeur van GroenLinks gaat uit naar een heroverweging van de 0-Plusvariant. ‘Het tracé dat er nu ligt, met een flyover, heeft niet onze voorkeur. Graag laten we opnieuw alternatieven doorrekenen, want dat er iets moet gebeuren met de leefbaarheid en bereikbaarheid van het gebied staat vast.’

Inmiddels hebben ook de ChristenUnie en de VVD schriftelijke vragen opgesteld over de kwestie. In een reactie op haar website laat de provincie weten dat ‘Icomos geen advies heeft gegeven over wat wel mogelijk is, noch over wat de provincie wel of niet moet doen.’

Aanbevelingen

De provincie neemt in het landschapsplan wel eerdere richtinggevende aanbevelingen over herstel en inpassing van een verbinding van het adviesorgaan van Unesco mee. ‘Ook mogelijke verdieping van het tracé zou onderdeel kunnen uitmaken van dit plan.’

Daarmee is de polder voor de provincie nog niet gevrijwaard als optie om een verbindingsweg aan te leggen, concludeert Glijnis tot zijn spijt. ‘LTO Noord blijft dit dossier daarom scherp volgen, omdat we absoluut willen voorkomen dat het unieke open agrarisch landschap alsnog wordt aangetast.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer