Motie van wantrouwen voor doorzetten A8-A9

ChristenUnie-SGP, SP en GroenLinks hebben maandag een motie van wantrouwen ingediend tegen het provinciaal bestuur van Noord-Holland.

Motie+van+wantrouwen+voor+doorzetten+A8%2DA9
© Bert Hartman

Volgens de drie fracties hebben Gedeputeerde Staten relevante informatie van adviesbureau Icomos over de verbindingsweg tussen de A8 en A9 achtergehouden. In de vergadering van Provinciaal Staten weigerden de bestuurders te erkennen dat die informatie tot andere besluitvorming had kunnen leiden.

Ook is er volgens de oppositiepartijen 'een gebrek aan reflectie op het gevoerde proces.' Icomos is het adviesorgaan van Unesco, die waarschuwt dat een verbindingsweg tussen de A8 en de A9 dwars door de Stelling van Amsterdam de status van Werelderfgoed in gevaar brengt.

Terug bij af

Onderzoek heeft uitgewezen dat geen van de drie varianten die nu nog open liggen tot een positief advies van Unesco leidt. In een interne notitie van de provincie, die dankzij een nieuw Wob-verzoek door het buurtschap Busch en Dam boven tafel is gehaald, wordt de conclusie getrokken 'dat het project A8-A9 terug bij af is'.

'Desondanks was dit voor GS nog geen aanleiding om die relevante informatie te delen met Provinciale Staten', stelt fractievoorzitter Alwin Hietbrink van GroenLinks. Intussen worden voorbereidingen getroffen voor het opstellen van een landschapsplan, om daarmee de mogelijkheden te onderzoeken of de zogeheten Golfbaan-variant voor Unesco toch inpasbaar te maken is.

'De provincie blijft tegen beter weten in vasthouden aan een verbindingsweg door de polder.'

Gerland Glijnis, afdelingsbestuurder LTO Noord

Dwars door de polder

Die variant doorsnijdt het open polderlandschap en daarmee enkele agrarische bedrijven. De gang van zaken onderstreept volgens lokaal bestuurder Gerland Glijnis van LTO Noord dat de provincie 'links of rechtsom – en misschien tegen beter weten in – toch blijft vasthouden aan een verbindingsweg dwars door de polder.'

Hietbrink is van mening dat met het landschapsplan gemeenschapsgeld wordt verspild. 'Er zou daarvoor een budget zijn van zo'n 1 miljoen euro, waarbij wij hebben aangedrongen om eerst de haalbaarheid van zo'n alternatief met Icomos te bespreken.'

Verbinding

Wordt Icomos wel serieus genomen, vroeg collega bestuurder Wouter Hartendorf zich op Twitter af, waarna verantwoordelijk provinciebestuurder Elisabeth Post met een tweet reageerde: 'We maken een landschapsplan juist om en het werelderfgoed te behouden en verbeteren en een verbinding in te passen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer