PotatoNL zorgt voor één landelijke aardappelnotering

Er komt voor Nederland onder de naam PotatoNL vanaf 14 november 2017 één landelijke notering voor aardappelen verdeeld over tien categorieën.

PotatoNL+zorgt+voor+%C3%A9%C3%A9n+landelijke+aardappelnotering
© Hilde Boelema

De organisaties LNCN (voor beurs Emmeloord), NAO (voor beurs Rotterdam), Vavi en ZLTO (voor beurs Goes) hebben hiertoe besloten. Eerder vandaag is de werkwijze van de nieuwe gezamenlijke notering toegelicht tijdens een persbijeenkomst in Emmeloord.

Op het moment dat de eerste landelijke notering een feit is, vervallen de afzonderlijke aardappelnoteringen van de genoemde landbouwbeurzen. Met PotatoNL is er sprake van een notering welke gezamenlijk tot stand komt met inbreng vanuit de teelt, de handel en de verwerkende industrie.

Acht noteerders

De noteringscommissie van PotatoNL bestaat uit acht noteerders, waarvan twee namens de industrie, vier namens de teelt en twee namens de handel. Het noteren op basis van gedane transacties gebeurt twee per week op dinsdag en donderdag onder begeleiding van een onafhankelijke gespreksleider.

De aardappelnotering is onderverdeeld in vijf categorieën voor fritesaardappelen. Dit betreft categorie 1 met fritesgeschikte aardappelen voor de industrie in Nederland, België en Duitsland. Categorie 2 zijn aardappelen voor specifieke doeleinden en verwerking in andere landen. Daarnaast komen er drie fritesgeschikte hoofdrasgroepen met Agria, Innovator en Fontane.

De vijf overige categorieën betreffen noteringen voor exportaardappelen, bovenmaats pootgoed, gesorteerde fritesaardappelen op 40-50 millimeter, aardappelen voor vlokken en voeraardappelen. De aardappelen voor PotatoNL zijn in Nederland geteeld. De notering dekt de transacties van teelt naar handel of teelt naar industrie. De leveringstermijn is maximaal 1 maand na afsluiting van de transactie.

Toonaangevende positie

De aardappelsector heeft jarenlang overhoop gelegen over een landelijke fritesnotering. Eerdere initiatieven slaagden niet vanwege onenigheid over de inbreng van de verschillende marktpartijen. LNCN, NAO, Vavi en ZLTO stellen dat één landelijke notering past bij de toonaangevende positie van Nederland als aardappelland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer