Bestemmingen+leidend+bij+notering+PotatoNL
Nieuws
© Koos van der Spek

Bestemmingen leidend bij notering PotatoNL

PotatoNL noteert vanaf dit seizoen niet meer in rassengroepen, maar kiest vooral voor een onderverdeling op basis van afzetbestemming.

Naast de categorieën I en II gaat PotatoNL vanaf dit seizoen de fritesgeschikte aardappelen niet meer noteren in rassengroepen, maar in groepen met verschillende afzetbestemmingen.

Dit vertelde Mark Brantjes, voorzitter van Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) en PotatoNL donderdag, tijdens een bijeenkomst in Emmeloord om het tweede seizoen van de landelijke aardappelnotering in te luiden.

Afzetgroepen

De afzetgroepen betreffen afzonderlijke noteringen voor verse frites, lange frites voor fastfood en de gangbare frites. Vorig jaar noteerde PotatoNL een Agria- en Innovator-groep en een groep met onder meer Bintjes en Fontane. 'We noemen nu nog wel rassen als voorbeeld, maar de afzetbestemming is leidend', legt Brantjes uit.

De categorie I-notering blijft net als afgelopen jaar voor fritesgeschikte aardappelen voor grootschalige verwerking in Nederland, België en Duitsland. Categorie II gebruikt PotatoNL voor de fritesaardappelen die niet onder categorie I vallen.

De reden voor de aanpassing is volgens Brantjes het voorkomen van onnodige verwarring. 'Het komt regelmatig voor dat bepaalde fritesrassen meerdere bestemmingen hebben. Dan is het bij een rassenindeling onduidelijk welke notering van toepassing is. Verder zien we soms ook dat een lage notering voor een specifiek ras een negatieve invloed heeft op de andere rassen in dezelfde groep.'

Groter contractvolume

Een andere aanpassing binnen PotatoNL is het verhogen van het minimale contractvolume van 50 naar 100 ton. Dit geldt voor de gedane transacties die worden aangemeld voor de noteringen op dinsdag en donderdag.

Terugkijkend op het eerste jaar van PotatoNL, de gezamenlijke notering voor de Nederlandse aardappelsector, is Brantjes vooral positief.

'Het is uniek dat het gelukt is om met telers, handelaren en verwerkers te komen tot één landelijke notering. Bij de opstart hebben we allemaal wel moeten wennen aan de nieuwe regels en het nieuwe protocol. Zo nu en dan zorgde dat binnen de noteringscommissie voor stevige discussies.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer