Aardappelsector+is+trots+op+gezamenlijke+notering
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardappelsector is trots op gezamenlijke notering

PotatoNL presenteerde vandaag de eerste gezamenlijke aardappelnotering voor de Nederlandse aardappelsector.

Er was bij de volgers van de aardappelmarkt even de spanning of er wel een eerste landelijke aardappelnotering op het bord zou komen. Uiteindelijk lukte het toch om voor alle tien categorieën een prijsnotering neer te zetten. Voor frites komt de gemiddelde notering op 5 euro, de exportaardappelen noteren van 5 tot 6,50 euro en de richtprijs voor aardappelen voor vlokken en voer varieert van 0,50 tot 2 euro. Alle prijzen zijn in euro's per 100 kilo.

De startsein voor PotatoNL werd vandaag gegeven tijdens een bijeenkomst in het Zeeuwse Nieuwdorp. De gezamenlijke landelijke aardappelnotering is uiteindelijk het resultaat van het samenvoegen van de noteringsmethodieken van LNCN (Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland, landbouwbeurs Goes en de handelsbeurs in Rotterdam. De initiatiefnemers zijn LNCN, ZLTO namens beurs Goes, Vavi namens de aardappelindustrie en NAO namens de aardappelhandel.

Vertegenwoordigers van de Nederlandse aardappelsector reageren enthousiast op PotatoNL. 'De aardappelteelt heeft een enorme economische betekenis voor de Nederlandse akkerbouw', zegt Dirk de Lugt, voorzitter van BO Akkerbouw. 'Een goede markt is van groot belang en daarbij hoort transparantie. Deze notering met zowel de telers, de handel als de industrie aan tafel zal daar een bijdrage aan leveren.'

Betrouwbare brongegevens

Volgens De Lugt zal de BO Akkerbouw graag meewerken aan het verstrekken van betrouwbare brongegevens voor de aardappelnotering in de vorm van informatie over gedane transacties. Tom van der Meer, voorzitter van de commissie grondstoffen van Vavi juicht het toe dat er twee keer per week op dinsdag en donderdag wordt genoteerd. 'Dat maakt de notering actueler op basis van transacties van hooguit twee of drie dagen oud.'

Van der Meer stelt dat een goede notering ook voor de verwerkende industrie belangrijk blijft ondanks dat een groot deel van de grondstofvoorziening al vastligt in contracten. 'Er vindt nog weldegelijk veel handel plaats op basis van dagprijzen. Eerlijke en transparante prijzen hebben zeker ook meerwaarde voor de fabrikanten.'

Dick Hylkema van NAO ziet de toekomst van PotatoNL met vertrouwen tegemoet. Hij erkent dat het even duurde om alle leden van NAO op één lijn te krijgen. 'Uiteindelijk is iedereen in de handel ervan overtuigd dat de gezamenlijke notering hoort bij de positie van Nederland als gidsland in de aardappelteelt. En dat geldt niet alleen voor pootgoed, maar inmiddels ook voor de frites die we naar zo'n vijftig landen exporteren.'

Zware bevalling

'Het is na een zware bevalling nu tijd om ons met de opvoeding bezig te houden', zegt Watze van der Zee, gespreksleider van beurs Goes over de geboorte van PotatoNL. 'Het zal de komende tijd best nog eens knetteren, maar dat hoort bij een goede afstemming. Al met al is het goed dat we een akkoord bereikt hebben en mooi dat LNCN, Vavi en NAO uiteindelijk hun best gedaan hebben om beurs Goes hierin mee te nemen.'

Ook Mark Brantjes, namens LNCN voorzitter van de werkgroep die uiteindelijk PotatoNL heeft opgetuigd, is blij dat de eerste notering een feit is. 'We hebben een breed draagvlak en dat is nodig om deze notering tot een succes te maken. Het is nu zaak dat we ervoor zorgen dat PotatoNL goed gaat functioneren. Daarvoor zijn we vooral afhankelijk van voldoende voeding vanuit de praktijk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer