Kamerleden willen opheldering over pootgoedfraude

De landbouwwoordvoerders van CDA, VVD en SGP hebben Kamervragen ingediend bij Landbouwminister Carola Schouten over de afhandeling van de pootgoedfraude door de NVWA en keuringsdienst NAK.

Kamerleden+willen+opheldering+over+pootgoedfraude
© Twan Wiermans

Directe aanleiding voor de vragen is een artikel vorige week in vakblad Boerderij over onvrede van met name de NAK over de aanpak van de pootgoedfraude. De keuringsdienst vindt vooral dat de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) weinig adequaat heeft gehandeld.

De woordvoerders willen in elk geval van Schouten weten welke maatregelen de NAK kan nemen tegen fraude op niet-gecertificeerde bedrijven. Verder vragen ze zich af of de minister de Kamer geen onjuiste informatie heeft gegeven toen ze stelde dat de NAK tuchtrechtmaatregelen kan nemen. De directeur van de NAK spreekt dit tegen in het genoemde artikel.

Slappe aanpak

Verder spreken de woordvoerders over een slappe aanpak van NVWA inzake de pootgoedfraude. Ze vragen of de minister dit onderkent en of ze niet bang is voor ondermijning van het gezag en imagoschade van de pootgoedsector. Ook willen ze een overzicht van alle meldingen van vermoedelijke fraudezaken vanaf 2010 en de maatregelen die daarop getroffen zijn.

Tot slot verwijzen de bezorgde Kamerleden naar de maatregelen die Belgische overheid heeft genomen. Daar werd het pootgoed dat onderdeel was van de fraude weer uit de grond gehaald en vernietigd. In Nederland besloot NVWA om de percelen met niet-gecertificeerd pootgoed gecontroleerd te laten uitgroeien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer