NVWA mag boete uitdelen bij pootgoedfraude

Met het wetsvoorstel Plantgezondheidswet krijgt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra middelen tegen pootgoedfraude. Naast het bestaande strafrechtelijke handhavingsinstrument wordt het mogelijk een bestuurlijke boete op te leggen.

NVWA+mag+boete+uitdelen+bij+pootgoedfraude
© NAK

Organisaties als de NVWA, de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) en Skal kunnen bij fraude gebruikmaken van hun bestuursrechtelijke handhavingsbevoegdheden. De Plantgezondheidswet biedt extra kansen.

'De NVWA bepaalt op basis van haar beleid welk handhavingsinstrument passend is bij de gemaakte overtreding. Het instrument van bestuurlijke boete kan op basis van deze afweging ook worden ingezet bij overtredingen ten aanzien van plantenpaspoorten', schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Kamervragen

De minister meldt dit na vragen van CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels over het handelen van de NVWA bij pootgoedfraude in Kruisland. Deze fraude heeft betrekking op 17,5 hectare. Het handelsbedrijf heeft de pootaardappelen geleverd aan meerdere Belgische telers. Twee van de telers hebben deze aardappelen voor een deel in Nederland gepoot.

De Belgische autoriteiten hebben tot nu toe andere besluiten genomen dan de Nederlandse autoriteiten, constateren Geurts en Von Martels. In België heeft voedselagentschap FAVV besloten dat de teelt moet worden beëindigd op percelen waar onder vals label afgeleverde pootaardappelen zijn uitgeplant.

Aansprakelijk gesteld

In Nederland heeft de NAK de keuring en certificering van pootaardappelen bij de betrokken pootaardappelteler voor minimaal drie jaar opgeschort. De keuringsdienst heeft de betrokken handelaar aansprakelijk gesteld voor de schade door gebruik van valse labels en het maken van inbreuk op het NAK-beeldmerk.

Schouten ziet op dit moment geen aanleiding om tot maatregelen te komen voor een betere internationale afstemming. 'De NVWA neemt de gang van zaken bij de behandeling van deze vermoedelijke fraude mee in het overleg met het FAVV.'

Imagoschade

De minister vindt het belangrijk dat fraude snel en doeltreffend wordt aangepakt om imagoschade en toekomstige fraude te voorkomen. Het wetsvoorstel Plantgezondheidswet kan daaraan bijdragen.

Dit jaar zijn tot nu toe vijf gevallen van vermoedelijke fraude met betrekking tot fytosanitaire wet- en regelgeving behandeld door de NVWA naar aanleiding van een melding door een plantaardige keuringsdienst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer