Teeltbedrijf en handelaar betrokken bij pootgoedfraude

Bij de fraude met vervalste NAK-pootgoedcertificaten spelen een teeltbedrijf en handelaar uit Nederland een belangrijke rol.

Teeltbedrijf+en+handelaar+betrokken+bij+pootgoedfraude
© Alex de Haan

Dat meldt Breeders Trust, de organisatie die zich bezighoudt met handhaving van het kwekersrecht voor aardappelhandelshuizen. De fraude met de NAK-certificaten kwam onlangs aan het licht. Breeders Trust is er samen met keuringsdienst NAK in geslaagd om de daders op te sporen en bij hen een betekenis af te dwingen.


Volgens directeur Geert Staring van Breeders Trust heeft het gerommel met vervalste certificaten grote gevolgen voor de frauderende bedrijven. Verder vreest hij ook voor grote schade bij Belgische consumptietelers die illegaal pootgoed geleverd hebben gekregen. 'De kans bestaat dat de autoriteiten besluiten om het net uitgeplante illegale materiaal zo snel mogelijk te rooien en vernietigen.'

Fontane

De fraudezaak strekt zich uit over minstens drie teeltseizoenen, blijkt uit het onderzoek van NAK en Breeders Trust. Het betrokken Nederlandse pootgoedbedrijf, met een teeltareaal van ruim 350 hectare, heeft inmiddels toegegeven pootgoed van het ras Fontane te hebben onttrokken aan de contractpoule.

Hiermee heeft het bedrijf willens en wetens contractbreuk gepleegd, constateert Staring. Alleen al over het afgelopen teeltjaar is tenminste 250 ton pootgoed zonder officiële certificaten onderhands verkocht aan het handelsbedrijf Zeeland Trade in Vogelwaarde (Zeeuws-Vlaanderen). Dat bedrijf bracht de vervalste certificaten aan en verkocht het pootgoed door aan onwetende tussenhandelaren en vooral Belgische consumptietelers.

'Het is een schandelijke zaak', stelt Staring. 'Niet alleen is het vertrouwen in het NAK-certificaat internationaal geschaad. Ook zijn in de afgelopen jaren veel consumptietelers in Nederland en België misleid en ongewild betrokken geraakt bij de illegale handel in uitgangsmateriaal.'

Vervolgonderzoek

Breeders Trust roept consumptietelers en tussenhandelaren, die zaken hebben gedaan met het handelsbedrijf in Vogelwaarde, op na te gaan welke rassen ze met welke certificaten in bulk hebben ontvangen. Mocht blijken dat meer partijen en rassen met een vervalst certificaat zijn verhandeld, geeft Breeders Trust een vervolg aan het fraudeonderzoek.

Het teeltbedrijf en de handelaar die de fraude hebben gepleegd, kunnen zware sancties verwachten, meldt Breeders Trust. Dat zal zijn in de vorm van hoge boetes en zware claims. Volgens de organisatie kunnen gedupeerde consumptietelers als dat nodig is zelf een civiele procedure starten tegen hun frauderende leverancier.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer