Pootgoedfraudeurs gooien goede naam sector te grabbel

Bedrijven die moedwillig fraude plegen met de certificering van pootgoed, nemen volgens LTO niet alleen een groot risico voor hun eigen onderneming. Ze gooien ook de goede naam van de hele Nederlandse pootgoedsector te grabbel.

Pootgoedfraudeurs+gooien+goede+naam+sector+te+grabbel
© Twan Wiermans

'Eén rotte appel kan een hele schaal vol met mooi fruit ontsieren', stelt LTO-bestuurder Adrie Bossers. De voorzitter van de werkgroep consumptieaardappelen en uien (wcu) en binnen vakgroep Akkerbouw de vertegenwoordiger voor Zuidwest-Nederland gebruikt de metafoor voor de twee gevallen van pootgoedfraude die afgelopen maanden aan het licht kwamen.

'In de aardappelsector doet meer dan 99 procent van de bedrijven zijn stinkende best om regels goed na te leven en om kwaliteit te leveren. Dan is het zeer teleurstellend dat er toch ondernemers zijn die kiezen voor snelle winst en geen rekening houden met het algemene belang.'

Vervelende incidenten

Bossers verwijst naar het gerommel met vervalste NAK-certificaten op een West-Brabantse pootgoedbedrijf en eerder werd al een Flevolands bedrijf betrapt op het omkatten van consumptieaardappelen naar gecertificeerd pootgoed. 'Dit zijn vervelende incidenten, die de klok in onze sector behoorlijk terug zetten.'

Lees ook: Teeltbedrijf en handelaar betrokken bij pootgoedfraude

Onbegrijpelijk en heel triest dat dit gebeurt, vindt ook voorzitter Peter Berghuis van de werkgroep pootaardappelen van LTO. 'Juist in de pootgoedsector wordt de laatste jaren redelijk geld verdiend. Maar blijkbaar is dat voor enkele ondernemers nog niet genoeg.'

Berghuis noemt het terecht dat keuringsdienst NAK en de aardappelhandelshuizen rigoureuze maatregelen nemen. 'De frauderende telers worden door de handelshuizen geroyeerd en verder mag het bedrijf dat werkte met valse certificaten drie jaar lang geen pootgoed meer telen.'

Slecht signaal

Maar dat zijn de risico's voor de eigen ondernemingen. Het risico dat ze nemen voor de Nederlandse aardappelsector is nog groter, verklaart Berghuis. 'Het economisch belang van onze positie op de exportmarkt voor pootgoed is enorm. Bovendien is dit ook fytosanitair een heel slecht signaal. Deze individuele bedrijven gooien internationaal onze goede naam te grabbel.'

Over het naleven van de regels en de controle daarop zegt Berghuis dat het geen nut heeft om bij elk landbouwbedrijf een politieagent op het erf te zetten. 'Er zijn al veel controles en gelukkig komen ook deze fraudegevallen wel aan het licht, dankzij de inspanningen van NAK en Breeders Trust.'

Zowel Berghuis als Bossers vinden wel dat het zelfreinigend vermogen van de aardappelsector beter zou kunnen. 'Wij vragen niet aan boeren om elkaar te verklikken, dat past niet bij de aard van de sector. Maar elkaar aanspreken op verantwoordelijkheden als de regels niet worden opgevolgd, is wel wenselijk', verzekert Bossers.

Adequate handhaving

Samen gaan Bossers en Berghuis binnenkort met NVWA in overleg over naleving van de teeltvoorschriften in de akkerbouw. 'Wij vinden een adequate handhaving essentieel. Het stellen van strikte regels heeft alleen nut als er een goede controle is', geeft Bossers aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer