CDA stelt vragen over pootgoedfraude

CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels willen van landbouwminister Carola Schouten weten welke maatregelen de NVWA heeft getroffen om fraude met pootgoed tegen te gaan.

CDA+stelt+vragen+over+pootgoedfraude
© Alex de Haan

De Kamerleden hebben de minister schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de grootschalige fraude met pootgoed, waarbij een handelshuis in Kruisland betrokken is. De fraude betreft het leveren van partijen pootaardappelen met vervalste NAK-certificaten.


Geurts en Von Martels willen duidelijkheid over de acties die zijn ondernomen en de rol die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) daarbij speelde. Verder vragen zij zich af of de opvolging en melding van fraude kan worden verbeterd, waarbij de plantaardige keuringsdiensten, zoals in dit geval de NAK, meer bevoegdheden zouden moet krijgen.

Imagoschade

Tot slot wijzen beide politici erop dat het voor de pootgoedsector van belang is dat de fraude snel en doeltreffend wordt aangepakt om verdere imagoschade te voorkomen. Ze pleiten voor betere internationale afspraken tussen Europese lidstaten over maatregelen en besluiten om toekomstige fraude te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer