NVWA strijdt voor plantgezondheid

Op grond van de nieuwe Europese verordening Plantgezondheid zijn lidstaten vanaf december verplicht tot extra controles en inspecties bij de invoer en handel in plantgoed. Ook komt er een uniform EU-plantenpaspoort.

NVWA+strijdt+voor+plantgezondheid
© VidiPhoto

Doel van de nieuwe strengere regels is het voorkomen van onbedoelde insleep van schadelijke ziekten en plagen. Eerder gold al een richtlijn met ditzelfde doel, maar in de praktijk bleek elke EU-lidstaat hier zijn eigen invulling aan te geven.

'Hierdoor is er verschil ontstaan in de praktische uitvoering van de richtlijn per land en dat is onwenselijk.' Dit zei directeur Ton van Arnhem van de Nationale Plantgezondheidsorganisatie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag tijdens een technische briefing van de Tweede Kamer.

Door de richtlijn nu om te buigen tot een dwingende verordening, hoopt Brussel eindelijk de gewenste uniformiteit in heel Europa te creëren. Maar dat lukt de LNV-waakhond alleen met veel extra handjes. Zeker veertig nieuwe voltijds medewerkers gaan extra controles en inspecties bij de invoer en handel van plantgoed in goede banen leiden.

Deze mensen worden vooraf grondig getraind, hield Van Arnhem de aanwezige Tweede Kamer-leden voor. 'Vijf en een halve maand, omdat de taken en voorschriften vrij complex zijn.'

Exportwaarde

Dat de inspectie zo fors moet opschalen, heeft vooral te maken met de omvang van de Nederlandse in- en uitvoer van plantaardig materiaal. De NVWA-voorman wijst op het enorme aantal zendingen dat ons land jaarlijks realiseert: 500.000 stuks.

'Daarmee staan we stevig bovenaan in de Europese top drie.' Het Verenigd Koninkrijk bezet plek twee met 100.000 zendingen. Daarna komt Frankrijk dat stokt op 40.000. 'Deze cijfers laten het grote belang van en voor de Nederlandse plantenexport zien. De toename van de wereldhandel vergroot immers ook de kans op insleep van schadelijke ziekten en plagen.'

Uniform plantenpaspoort

Ook controle van reizigersbagage en postpakketten gaat onder de inspectie vallen. Tevens komt er een uniform plantenpaspoort met een '100 procent certificaatplicht' dat in heel Europa en bij binnenlandse handel van kracht is.

Dit geldt tot de achterdeur van winkels, maar bij 'hoogrisicoplanten' krijgt ook de consument dit paspoort in handen. Welke planten dit betreft, is nu nog niet duidelijk. Om handel en burgers te informeren, trapt de NVWA eind van dit jaar een publiekscampagne af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer