Suikerberg EU slinkt, ondanks grotere invoer

Ondanks dat de Europese Unie (EU) meer suiker invoert en minder exporteert, neemt de suikervoorraad in de unie af. Dit blijkt uit Brusselse statistieken.

Suikerberg+EU+slinkt%2C+ondanks+grotere+invoer
© DIRK HOL

De EU heeft ruim 1,63 miljoen ton suiker geïmporteerd van 1 oktober 2018 tot en met 20 augustus 2019. Dat is nagenoeg 400.000 ton, ofwel 25 procent meer dan in hetzelfde tijdsbestek van het voorgaande seizoen. Dit meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op basis van douanecijfers die de Europese Commissie (EC) heeft verzameld.

Van de geïmporteerde suiker is ongeveer de helft afkomstig uit landen waarmee Brussel een economisch partnerschapsakkoord (EPA) heeft. Met deze landen zijn, voor hun ontwikkeling, overeenkomsten over onderlinge vrije handel gesloten. Grootste importeur in de EU is Groot-Brittannië met 280.000 ton suiker. Gevolgd door Italië en Spanje, de twee landen die elk goed waren voor ongeveer 200.000 ton suiker.

 

55 procent export

In dezelfde marktperiode, die loopt van oktober tot en met september, heeft de unie 1,48 miljoen ton suiker geëxporteerd. Dat is 1,71 miljoen ton dan wel 55 procent minder dan in het vergelijkbare afgelopen afzetseizoen.

De douanestatistieken tonen aan dat Frankrijk in de unie de grootste exporteur is met tot dusver 360.000 ton. België en Polen volgen met respectievelijk 340.000 en 335.000 ton. De Duitse en Nederlandse uitvoer liggen op 130.000 en 95.000 ton suiker.

Ondanks dat er meer suiker de EU is binnengekomen en er meer is uitgegaan, neemt de suikervoorraad af. Volgens de EC was de berg op 30 juni 6,16 miljoen ton groot, ofwel 1,1 miljoen ton kleiner dan op 30 juni 2018. Voor het einde van het huidige marktjaar is de voorraad op 1,53 miljoen ton berekend, wat bijna 900.000 ton minder is dan bij de afsluiting van het seizoen 2017-2018.

Oogstprognose

Brussel verwacht dat de suikerbietenoogst in de EU groter zal zijn dan in het afgelopen jaar. Volgens de laatste prognose overstijgt de productie die van 2018 met 3,3 procent, maar blijft die wel bijna 5 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

Dat de productie een stapje terug doet, is het gevolg van een kleiner areaal. Met name Frankrijk heeft hectares ingeleverd. Het totale suikerbietenoppervlak in de EU is in het afzetseizoen 2019-2020 ruim 5 procent kleiner dan in 2018-2019.

Het beeld voor de hele wereld is anders. De International Sugar Organization (ISO) in Londen voorziet dat de wereldproductie van suiker in het komende seizoen 171,98 miljoen ton groot is, wat ruim 4 miljoen ton minder is dan in het marktjaar 2018-2019.

 

Nauwelijks effect op prijzen

Hoewel de productie kleiner is dan het verwachte verbruik (176,74 miljoen ton) heeft dit nauwelijks effect op de prijzen, voorspelt de suikerorganisatie. Die blijven laag, omdat er meer dan voldoende voorraad is. Aan het eind van het huidige seizoen ligt ruim 95 miljoen ton suiker in opslag. Dat dekt ruim 54 procent van de wereldwijde jaarconsumptie, blijkt uit de cijfers van ISO.

Niet alleen de grote voorraad zorgt voor prijsdruk. De lage koers van de Braziliaans reaal maakt het voor dit land aantrekkelijk om suiker te exporteren. India heeft aangekondigd om de uitvoer van suiker te bevorderen met een subsidie. Daarvoor heeft het land ruim 800 miljoen euro opzij gezet. Brazilië en India behoren tot de grootste suikerproducenten van de wereld.

De suikertermijnmarkt in Londen (contract levering oktober 2019) schommelt de laatste dagen net boven 300 dollar per ton, terwijl deze notering een half jaar geleden op 340 dollar stond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer