Perspectief+voor+verse+soja+van+eigen+bodem
Achtergrond
© Haijo Dodde

Perspectief voor verse soja van eigen bodem

Tien Flevolandse akkerbouwers telen dit jaar in samenwerking met ketenpartners DutchSoy en Green Organics 40 hectare verse sojabonen. Binnenkort worden de eerste bonen geoogst en verkocht onder de merknaam Dutch Edamame. De belangstelling vanuit de markt wijst op perspectief voor het nieuwe product.

'Wij zijn eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe gewassen en zoals het nu lijkt, past soja goed in onze rotatie', zegt biologisch akkerbouwer Wouter Klaasse Bos uit Dronten. 'Het gewas is in elk geval goed voor onze bodem en hopelijk geldt dat straks na de oogst en afzet ook voor onze portemonnee.'

Klaasse Bos is een van de tien Flevolandse akkerbouwers die dit jaar startten met de teelt van verse sojabonen. Dinsdag was hij aanwezig bij de lancering van het merk Dutch Edamame tijdens de derde Velddag georganiseerd door Peter Strijk in Lelystad. Zijn bedrijf DutchSoy dat zich bezighoudt met de begeleiding van de sojateelt in Nederland, is sinds vorig jaar onderdeel van de biologische afzetorganisatie Green Organics.

Pilot

Het presenteren van een eigen merk voor verse soja sluit aan op de pilot 'FlevoVerseSoja'. Deze pilot startte vorig jaar op initiatief van provincie Flevoland om de regionale teelt en afzet van verse sojabonen in een korte keten te stimuleren en om daarmee een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie.

Op kwaliteit kunnen we goed concurreren met sojabonen uit Azië

Jan Groen, directeur Green Organics

Strijk is vanaf het begin hierbij betrokken en vertelt dat hij vier jaar geleden al soja voor de verse consumptie teelde ofwel Edamame, de term die daarvoor in Azië wordt gebruikt. 'De teelt is een leerproces, maar inmiddels is wel duidelijk dat Nederlandse sojabonen van uitstekende kwaliteit zijn.'

Perspectief

Voor Dutch Edamame is dit jaar 40 hectare soja geteeld, waarvan 30 hectare biologisch. Green Organics is verantwoordelijk voor de aansturing van de oogst, voor de verwerking en de uiteindelijke afzet. Directeur Jan Groen ziet perspectief en wijst erop dat in Nederland nu al zo'n 250 ton aan verse soja wordt geconsumeerd. Dit betreft vrijwel allemaal invoer vanuit Azië.

'Zeker op kwaliteit kunnen we goed concurreren. Qua prijsstelling richten we ons in eerste instantie op het duurdere segment.'

Smaaksessies

Green Organics neemt de verse soja mee in het assortiment biologische groenten en fruit, vertelt Groen''Gangbaar zoeken we afzet via de Nederlandse retail. We starten met smaaksessies in winkels om consumenten verse soja te laten proeven. Voor biologische soja is er nu al veel vraag van biospeciaalzaken in heel Europa. De eerste contracten daarvoor zijn al geteken''

Het is volgens Groen nog afwachten hoe de oogst en de verwerking uiteindelijk gaan verlopen. Hij verwacht qua mechanisatie weinig problemen. De oogst vindt plaats met een aangepaste bonenplukmachine. Daarna worden de bonen machinaal uit de peulen gehaald en direct ingevroren''We zijn vooral benieuwd naar de uiteindelijke opbrengsten en kwaliteit en daarmee het volume aan verkoopbaar produc''

Vroege oogst

Klaasse Bos verwacht over twee weken te oogsten. De sojateelt heeft voor de biologische akkerbouwer geen grote verrassingen opgeleverd, verklaart hij''De opkomst was wel traag en door insectenvraat zijn wat plantjes weggevallen. Verder geen problemen. Ook de onkruidbestrijding is prima mechanisch uit te voeren. De vroege oogst is interessant omdat we dan nog een groenbemester kunnen zaaie''

Het spreekt Klaasse Bos erg aan om in een pilot ervaring op te doen met een nieuw gewas''Het is mooi om dit samen met collega-telers en ketenpartners tot een succes te maken. Als het lukt om een goed product op de markt te zetten, dan ben ik overtuigd van de kansen. We leven toch in een tijd met steeds meer vraag naar groene eiwitte''

Tijd nodig

Groen maakt een vergelijking tussen verse soja en biologische spinazie''Daarmee begonnen we meer dan twintig jaar geleden met niet meer dan 6 hectare en veel scepsis om ons heen. Nu is 700 tot 800 hectare nauwelijks genoeg om aan de vraag te voldoen. Nieuwe gewassen hebben tijd nodig. Het is goed om klein te starten en geleidelijk te laten zien wat mogelijk is.'

Prima rassen beschikbaar
Volgens Peter Strijk van DutchSoy zijn er voor de teelt van Edamame ofwel verse sojabonen in Nederland voldoende goede rassen beschikbaar. Toch heeft hij ook dit jaar weer een rassendemo ingezaaid bij PPO in Lelystad met enkele nieuwe variëteiten die vooral afkomstig zijn uit Japan' 'Voor verbetering van het rassenassortiment kijken we vooral naar opbrengsten, kwaliteit en vroeghei'.' Strijk legt uit dat ten opzichte van de droge sojateelt de smaak van verse bonen veel belangrijker is' 'Verder willen we vroege rassen die mooie grove bonen producere'.' Als streefopbrengst gaat hij uit van ongeveer 7 ton per hectare aan versgewicht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer