Stressbestendige ui is speerpunt in Uireka 2.0

De Nederlandse uienketen geeft een vervolg aan het onderzoeksprogramma Uireka. De focus ligt meer nog dan voorheen bij een duurzame uienteelt.

Stressbestendige+ui+is+speerpunt+in+Uireka+2%2E0
© Haijo Dodde

Kringlopen sluiten, efficiënt toepassen van zoetwater, zuinig omgaan met grondstoffen en zeker stellen van hoogwaardige eindproducten. Dit zijn de uitgangspunten die de Nederlandse uienketen heeft opgesteld voor het vervolg op het onderzoeksprogramma Uireka.


Tijdens de Uiendag op 29 augustus in Colijnsplaat maakte projectleider Gijsbrecht Gunter van GroentenFruit Huis bekend dat Uireka een vervolg krijgt. Uireka 2.0, zoals hij dat noemt, wordt opnieuw afgesloten voor een periode van drie jaar van 2020 tot en met 2022. Het streefbudget is 2,5 miljoen euro, met daarbij hoogstwaarschijnlijk een bijdrage van de overheid via het topsectorenbeleid.

'Uireka is een begrip geworden', stelt Gunter. 'We hebben in het eerste traject mooie resultaten behaald, maar willen graag verder omdat er nog veel vragen liggen die op een antwoord wachten.'
De focus van Uireka verschuift van inzet op kwaliteit en concurrentiekracht naar meer aandacht voor verduurzaming van de uienteelt. De ontwikkeling van de stressbestendige ui staat daarbij centraal.

Er liggen nog veel vragen die op een antwoord wachten

Gijsbrecht Gunter, projectleider GroentenFruit Huis

Droogte en verzilting

De belangrijkste onderzoeksthema's hebben onder meer betrekking op de zoektocht naar rassen die bestand zijn tegen de klimatologisch uitdagende omstandigheden. Verder is er behoefte aan weerbare teeltsystemen met tolerantie tegen droogte en verzilting.


Op het gebied van gewasbescherming komt er een vervolg op het onderzoek naar een oplossing voor de problemen met fusarium. Daarnaast is er een samenwerking met Brancheorganisatie Akkerbouw om de besmettingen met stengelaaltjes in uien beter beheersbaar te houden. Dit is belangrijk ook vanuit fytosanitair oogpunt en daarmee de exportpositie van Nederlandse uien, verklaart Gunter.

Niet afwachten

De thema's integrale insectenbeheersing en alternatieven voor kiemremmingsmiddel MH staan in het teken van het minder afhankelijk zijn van de chemie. 'Daarmee laten we als uiensector zien dat we niet op onze handen zitten en afwachten wat op ons afkomt.'

Peilgestuurde drainage
'Pas op voor vernatting', waarschuwt Delphy-adviseur Pierre Cammaert bij zijn toelichting over peilgestuurde drainage. 'Bij droogte zijn gewastelers geneigd een te hoog waterpeil aan te houden. De drainage kan dan zware buien niet goed verwerken. Houd er rekening mee dat aanpassen van het waterpeil enige tijd nodig heeft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer