Onderzoek combinatie akkerbouw en zonnepark

Vattenfall (voorheen Nuon) wil onderzoek doen naar de combinatie van akkerbouw en het opwekken van zonne-energie. Het energiebedrijf is op zoek naar partners om dit in de praktijk te testen.

Onderzoek+combinatie+akkerbouw+en+zonnepark
© DIRK HOL

Het gecombineerde gebruik van agrarische grond kan volgens Vattenfall de weerstand tegen zonneparken wegnemen. 'We horen regelmatig van agrariërs, politici en natuurorganisaties dat zij het zonde vinden om landbouwgrond in te zetten voor zonneparken', stelt Margit Deimel, directeur Grootschalig Zon bij Vattenfall in Solar Magazine. 'Door te onderzoeken of we zonneparken ook kunnen combineren met landbouw, willen we de acceptatie van onze zonneparken in de omgeving vergroten.'

Vattenfall wil eerst de haalbaarheid van het combigebruik van landbouwgrond onderzoeken. De verwachting is dat de opbrengst van een perceel bij dubbelgebruik met 60 procent kan toenemen ten opzichte van alleen akkerbouw of uitsluitend de opwekking van zonne-energie.

Ruimte op daken

Het kabinet liet onlangs nog weten dat landbouwgrond wordt ontzien bij de aanleg van zonneparken. De voorkeur gaat uit naar vrije ruimte op daken en vrije grond op bijvoorbeeld voormalige vuilstortplaatsen. Het overheidsbeleid wordt gekoppeld aan de energiesubsidieregeling SDE+ door een hogere subsidie te geven aan dakgebonden zonneprojecten.

DLV Advies, gespecialiseerd in constructieberekeningen van agrarische gebouwen, zet wel een kanttekening bij het voornemen van de overheid. Het stelt dat bij 30 procent van de agrarische daken op agrarische bedrijven een constructieve aanpassing nodig is voor een verzekeraar zijn fiat geeft aan plaatsing van panelen op het dak. Tonny van Schaik, projectleider Bouw bij DLV Advies, komt dit in de praktijk vaak tegen: 'In het verleden is vaak is met oude normen gewerkt en die zijn nu niet meer bruikbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer