Interesse steriele insectentechniek uien stijgt

De uienvlieg geeft veel schade in uien. Met steriele insectentechniek van De Groene Vlieg is deze goed te bestrijden. Met het wegvallen van de neonicotinoïden (neonics) zal de belangstelling volgend jaar toenemen, verwacht Petra Rijkens van De Groene Vlieg.

Interesse+steriele+insectentechniek+uien+stijgt
© Haijo Dodde

Waarom neemt de belangstelling voor de steriele insectentechniek toe?

De toelating van fipronil is op verzoek van de toelatingshouder op 1 mei 2017 ingetrokken. De uiterste opgebruiktermijn is 31 maart 2019. Na deze datum mag uienzaad niet meer met fipronil worden gecoat. Uienzaad dat al is gecoat, mag in 2018 en 2019 nog wel worden geleverd en uitgezaaid.

De intrekking van de toelating van fipronil betekent een nieuwe uitdaging voor de bestrijding van de uienvlieg. De verwachting is dat er meer aandacht komt voor de steriele insectentechniek.

Hoe erg is de uienvlieg?

De uienvlieg heeft twee tot drie generaties per jaar in de periode mei tot en met september. De eerste vlucht in het voorjaar geeft de meeste schade. De uienvliegen komen uit de grond in percelen waar vorig jaar uien stonden. De uienvlieg zoekt op geur naar nieuwe uienpercelen om daar eitjes te leggen bij de jonge uienplantjes. De maden eten eerst aan de ondergrondse delen en in de zomer aan de bol.

De druk van de uienvlieg is in een bepaald jaar afhankelijk van de hoeveelheid uien in een regio, de soort uien en de mate van bestrijding. Een hoge populatie is lastig naar beneden te krijgen.

Hoe werkt de steriele insectentechniek?

Bij deze vorm van biologische bestrijding zorgt De Groene Vlieg ervoor dat er steeds voldoende steriele uienvliegen zijn. De Groene Vlieg Bio Control kweekt deze. Door veel steriele uienvliegen wekelijks los te laten, komen de eieren van de wilde uienvliegwijfjes niet uit. De Groene Vlieg bepaalt steeds hoeveel steriele uienvliegen moeten worden losgelaten. De steriele uienvliegen zijn te herkennen aan de rode kleur.

Hoelang past De Groene Vlieg deze techniek al toe?

De Groene Vlieg past de steriele insectentechniek sinds 1980 commercieel toe. De techniek bestaat al langer.

Waar wordt de techniek toegepast?

Het toepassingsgebied omvat vooral Flevoland, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. In verschillende gebieden was dit jaar sprake van een hoge druk van de uienvlieg. In Noord-Nederland valt de druk nog mee. De Groene Vlieg heeft dit jaar op proefboerderij Kollumerwaard voor het eerst de steriele insectentechniek toegepast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer