Veranderend klimaat staat centraal op uiendag

Het thema van de Uiendag 2019 in Colijnsplaat is 'uienteelt in een veranderend klimaat'. 'Druppelirrigatie, regelbare drainage en plantversterkers komen 29 augustus aan bod om uien te wapenen tegen droogte', zegt medeorganisator Luc Remijn van Delphy.

Veranderend+klimaat+staat+centraal+op+uiendag
© Haijo Dodde

Water speelt op deze dag een hoofdrol?

'Bij een tekort of een teveel aan water is het moeilijk om een goede opbrengst te halen. De droogte in 2018 is daar een duidelijk voorbeeld van. Het thema sluit naadloos aan bij de ervaringen van het afgelopen seizoen. De effecten van het klimaat en de veranderingen zijn juist in de uienteelt zichtbaar. We moeten op zoek naar oplossingen voor de problemen van het watertekort.'

Plantversterkers en een goede kalibemesting kunnen een gewas sterker maken tegen droogte

Luc Remijn, Delphy

Is beregenen in Zeeland lastig met brakwater?

'Ja. Na de hete zomer van 2018 heeft het Uien Innovatie en Kennis Centrum (UIKC) in Colijnsplaat daarom een waterbassin van 3.000 kuub gebouwd. Het wordt gevuld met opgevangen regenwater van het erf en van de schuurdaken. Via een ondergrondse leiding kunnen we de testkavels via een haspel met een beregeningsboom beregenen.'

Is druppelirrigatie een alternatief?

'Het voordeel van druppelirrigatie is dat je met ongeveer 8 kuub water per dag een hectare uien van water kunt voorzien. Met druppelirrigatie heb je geen verdamping in de lucht en de verdeling is goed. Delphy onderzoekt de mogelijkheden van het toedienen van meststoffen via druppelslangen en meet de uitspoeling. Behalve aan druppelirrigatie schenken we ook aandacht aan peilgestuurde drainage.'

Wat is bij een veranderend klimaat nog meer van belang?

'Door andere klimaatomstandigheden zullen teeltsystemen, ziektebestrijding, insectenbeheersing en rassenkeuze veranderen. Ook daar besteedt de uiendag aandacht aan. In de proeven is er aandacht voor tripsbeheersing, schimmelbestrijding, bemestingsstrategieën, onkruidbestrijding, rassenvergelijking en plantversterkers. Plantversterkers en een goede kalibemesting kunnen een gewas sterker maken tegen droogte.'

Wat zijn nog meer redenen om naar de uiendag te komen?

'In het veld schenkt de uiendag aandacht aan spuittechniek zoals MagGrow en Pulse With Modulation (pulserende doppen), druppelgrootte en drift. Ook dit jaar zijn er op het gebied van banden de nieuwste technieken te zien, zoals IR- en VF-technologie en bandendrukwisselsysteem.
'Daarnaast blijft het praten met collega's over de uienteelt natuurlijk een belangrijk aspect van de uiendag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer