'Beste afspraken ooit' over uienhandel

LTO Nederland en GroentenFruit Huis hebben donderdag de nieuwe algemene handelsvoorwaarden voor zaaiuien (AVZ) gepresenteerd.

%27Beste+afspraken+ooit%27+over+uienhandel
© Haijo Dodde

Adri Bossers van LTO Nederland en Gijsbrecht Gunter namens GroentenFruit Huis tekenden daarvoor tijdens de Uiendag in Colijnsplaat een verklaring waarin ze toezeggen de nieuwe afspraken goed onder de aandacht van hun achterban te brengen. 'Dit zijn de beste voorwaarden ooit', stelde Gunter toen hij zijn handtekening had geplaatst.

'Voor een eerlijke en transparante uienhandel is de nieuwe AVZ een goede basis', vinden Bossers en Gunter. De laatste actualisatie van de handelsvoorwaarden voor uien dateerde alweer van 2006. Gunter erkent dat daar nauwelijks nog gebruik van werd gemaakt.

Rechten en plichten

Bossers vindt dat de update van de handelsafspraken aansluit bij de ontwikkeling die de Nederlandse uiensector doormaakt. Hij benadrukt dat de nieuwe AVZ een goed beeld geeft van de rechten en plichten bij de handel in uien. Zaken als risico-overdracht, de procedure van het wegen van partijen en de keuringsregels staan helder op papier.

'Verder is er veel aandacht voor de kwaliteitsaspecten van de uien en de beoordeling daarvan', zegt de LTO-bestuurder. 'In de nieuwe AVZ staan definities van bijvoorbeeld schot, kale uien en uitraaptarra. Verder zijn er richtlijnen voor het uitkeren van een premie bij minder dan 5 procent uientarra en het doorberekenen van een korting bij meer dan 10 procent uitval.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer