Uireka met drie jaar verlengd

De uienketen geeft een vervolg aan het onderzoeksprogramma Uireka tot en met 2022. Primair doel is het verder verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse ui.

Uireka+met+drie+jaar+verlengd
© Haijo Dodde

Gijsbrecht Gunter, projectleider van Uireka namens GroentenFruit Huis, maakte gisteren tijdens de Uiendag in Colijnsplaat bekend dat de uienketen door wil gaan met Uireka. De verlenging van het onderzoeksprogramma betreft de periode van 2020 tot en met 2022.

Voorlopig gaat Gunter uit van een onderzoeksbudget van 2,5 miljoen euro. Hierbij berekent Gunter naast het geld dat zeventig bedrijven in de uienketen beschikbaar stellen, ook de overheidsbijdrage van ongeveer 900.000 euro via de Topsector Food&Agri. ‘Hierover wordt in oktober een definitief besluit genomen, maar de voortekenen zijn dat de uitkomst hiervan positief is.'

BO Akkerbouw sluit aan

Nieuw is ook dat voor de financiering BO Akkerbouw aansluit bij Uireka voor onderzoek specifiek aan stengelaaltjes. Dit gebeurt op verzoek van de Commissie Teelt binnen de brancheorganisatie, met daarin vertegenwoordigers van LTO en NAV (Nederlandse Akkerbouw Vakbond).

Volgens Gunter focust Uireka 2.0 zich vooral op onderwerpen die aansluiten op de verduurzaming van de uiensector. Als voorbeelden noemt hij het rassenonderzoek met aandacht voor klimaat en stressbestendigheid, de ontwikkeling van weerbare teeltsystemen en integrale insectenbeheersing. ‘Verder zoeken we methoden om fusarium beter te beheersen en alternatieven voor het kiemremmingsmiddel MH.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer