Uiensector komt met nieuwe handelsvoorwaarden

De nieuwe algemene handelsvoorwaarden voor zaaiuien (AVZ) die zijn opgesteld door LTO Nederland en GroentenFruit Huis gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2019.

Uiensector+komt+met+nieuwe+handelsvoorwaarden
© Fotografie Twan Wiermans

De voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Arrondissementsrechtbank in Den Haag en eerder vandaag gepresenteerd tijdens de Uiendag in Colijnsplaat. Doel is duidelijkheid scheppen bij telers en handelaren over de afspraken die horen bij de verkoop en levering van uien.

De bestaande voorwaarden voor de uienhandel dateerden van 2006. Volgens LTO Nederland en GroentenFruit Huis was het daarom hoog tijd om te komen met eerlijke, reele en vooral praktische voorwaarden die passen bij de kwaliteitsambitie van de Hollandse ui. Een gezamenlijke werkgroep van beide organisaties heeft zich beziggehouden met de actualisatie van de AVZ.

Rechten en plichten

Veel handelsbedrijven hebben de laatste jaren eigen handelsvoorwaarden gehanteerd. Hierdoor is het in de praktijk vaak onduidelijk welke rechten en plichten gelden voor de koper en verkoper van de uien. LTO en GroentenFruit Huis roepen hun achterban op om de nieuwe voorwaarden vanaf nu breed toe te passen, zodat de uniformiteit bij transacties wordt hersteld.

De nieuwe AVZ geeft handvatten voor duidelijke omschrijvingen van de kwaliteit van veldgewas uien, van tarrapercentages en aanhangende grond. Verder staan in de voorwaarden concrete afspraken over het wegen van partijen, de termijnen voor een koopbevestiging, de daadwerkelijke betaling en de risico-overdracht.

Kale uien

Ook is een lijst opgenomen met definities over zaken als schot (spruitvorming) en kale uien. Tot slot geeft de AVZ richtlijnen voor tarrakorting of premies bij uitzonderlijk hoge of lage tarrapercentages en is ook het keuringsreglement aangepast aan de nieuwe voorwaarden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer