'Windmolen mooie aanvulling op zonnepanelen'

Melkveehouder Jan Poppe van Poppe Holsteins noemt de miniwindmolen die onlangs op zijn bedrijf is geplaatst een mooie aanvulling op zonnepanelen. De Zwolse ondernemer is razend enthousiast.

%27Windmolen+mooie+aanvulling+op+zonnepanelen%27
© Ruud Ploeg

'Er staan al meer kleine windmolens bij melkveehouders, maar dit is de eerste in samenwerking met FrieslandCampina en E.A.Z wind', legt de melkveehouder uit. Bij deze samenwerking beurt het melkveebedrijf in Zwolle een bijdrage voor de windmolen.

Poppe vindt windenergie mooi, vooral in combinatie met zonnepanelen. 'Als de zon niet schijnt, dan waait het. Ook wekt de windmolen 's nachts energie op. Die energie is direct inzetbaar voor de melkrobots. Zo vullen beide energieopwekkers elkaar aan en zijn we als melkveebedrijf, bestaande uit drie bedrijven, in zijn geheel klimaatneutraal.'

Lagere SDE+-subsidie

Het enige minpunt van de molen is volgens Poppe de SDE+-subsidie. Die is fors lager dan bij zonnepanelen. 'Een zonnepaneel heb je in zes jaar terugverdiend, een windmolen in tien jaar.'

Toch krijgt windenergie ook de handen van veel andere melkveebedrijven op elkaar. In de afgelopen twee maanden hebben bijna vierhonderd ondernemers zich bij FrieslandCampina gemeld om ook een dergelijke windmolen te plaatsen.

Ook de coöperatie roemt de combinatie met windmolens. Mede doordat de molen in de wintermaanden ook stroom levert. Overigens wekken al ruim 2.500 leden-melkveehouders van FrieslandCampina stroom op, bij gunstig weer voor meer dan 150.000 huishoudens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer