Camperwind+heeft+veel+ervaring+met+windmolenpark
Interview
© ZLTO

Camperwind heeft veel ervaring met windmolenpark

Coöperatie Camperwind opende in 2008 op Noord-Beveland als eerste partij in het werkgebied van ZLTO een windmolenpark. 'Veel hangt af van het standpunt van de gemeenteraad', zegt Marco de Bruijne van Camperwind. 'Als die niet wil meewerken, dan moet je veel geduld hebben.'

Hoe is het windmolenpark van Camperwind in 2008 tot stand gekomen?

'In 2000 hebben we onze plannen voor een gezamenlijk windmolenpark met hulp en advies vanuit ZLTO gepresenteerd bij de gemeenteraad van Noord-Beveland. Daarvoor kregen wij destijds geen meerderheid, maar wij hebben onze plannen toch doorgezet. Uiteindelijk heeft de nieuwe gemeenteraad wel groen licht gegeven voor onze plannen. In 2008 openden wij een park met vijf windmolens in de Jacoba Rippolder bij Kamperland.'

We hebben een vergunning aangevraagd om de vijf windmolens af te breken en vier hogere windmolens te plaatsen

Marco de Bruijne, Camperwind

En die draaien nog steeds?

'Deze windmolens zijn economisch afgeschreven. Daarom hebben we een vergunning aangevraagd om de huidige vijf windmolens af te breken en hiervoor vier hogere windmolens met meer productiecapaciteit terug te plaatsen. Voor deze plannen hebben wij al toestemming gekregen van alle betrokken instanties.'

Hoeveel agrarische ondernemers zijn aangesloten bij Camperwind?

'Destijds zijn alle ZLTO-leden in het gebied aangeschreven en hebben zij de kans gekregen om zich aan te sluiten bij ons initiatief. Uiteindelijk zijn veertien agrarische ondernemers ingestapt. Zij hebben ook nu nog aandelen in de coöperatie. Aanvankelijk was de groep groter, maar omdat er behoorlijk wat tijd overheen ging, voordat we aan de slag konden gaan, is een aantal ondernemers afgehaakt.

'Onze coöperatie is zelfvoorzienend. Dat houdt in dat wij opstalrecht betalen aan de verschillende leden bij wie een windmolen op hun eigendom is geplaatst, maar zelf onze stroom verkopen.'

Camperwind participeert ook in een tweede windmolenpark.

'Wij zijn voor 50 procent eigenaar van windpark Kats 2 aan de voet van de Zeelandbrug. Zeeuwind is eveneens voor 50 procent eigenaar. Dit park telt drie windturbines, maar er liggen plannen om dit in de komende jaren te upgraden naar vijf windmolens.'

Wat zijn de toekomstplannen van Camperwind?

'We willen op het land van een van onze aandeelhouders een zonnepark aanleggen. Deze plannen zijn al in een vergevorderd stadium, maar gemeente Noord-Beveland geeft nog geen toestemming. We hebben goede hoop dat deze vergunning er alsnog gaat komen.'

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer