Garanties van Oorsprong zijn geld waard

Energie van Boeren gaat de Garanties van Oorsprong (GvO) van duurzaam opgewekte stroom voor LTO-leden verkopen. Veel boeren weten niet dat ze deze kunnen verkopen en lopen daardoor geld mis.

Garanties+van+Oorsprong+zijn+geld+waard
© Davey van Aken

Een GvO is een digitaal certificaat waarmee de herkomst van groene stroom wordt vastgelegd. Een boer die groene stroom opwekt, krijgt per megawattuur (1.000 kilowattuur) een GvO verstrekt door CertiQ, de Nederlandse certificeringsautoriteit. Zij registreren ook welke handelaar de GvO's namens de opwekker verhandelt.

Het gebeurt nu vaak dat een GvO automatisch samen met de teruggeleverde stroom naar de energieleverancier gaat en op de grote hoop verdwijnt. Daarmee laten de producenten een kans liggen om deze GvO's tot waarde te maken.

Imago

Energie van Boeren is een initiatief van LTO Ledenvoordeel en Waltmans dat de verkoop van GvO's wil bevorderen. Door lokale GvO's op de markt te brengen, krijgt de opwekker wat hij verdient én wordt de productie van duurzame en lokale energie gestimuleerd. Tegelijk wordt zo duidelijk dat boeren een groot aandeel hebben bij de productie van groene stroom, wat het imago van de sector ten goede komt.

LTO-leden die willen dat Energie van Boeren hun GvO's verkoopt, kunnen dit op het platform aangeven. Energie van Boeren onderhandelt de beste prijs voor hen. Jaarlijks krijgt de opwekker de opbrengst minus de transactiekosten (17,5 procent) op zijn bankrekening gestort.

Rekensom

Stel dat een ondernemer jaarlijks 52.000 kilowattuur groene stroom opwekt en een eigen verbruik heeft van 30.000 kilowattuur, dan levert het bedrijf 22.000 kilowattuur per jaar terug aan het net. Daar krijgt deze ondernemer 22 GvO's voor. Deze kan de handelaar voor bijvoorbeeld 7 euro per stuk verkopen. De GvO's leveren de ondernemer dan (22×7-17,5 procent) per jaar 127 euro op.

Aanmelden bij Energie van Boeren is gratis. LTO-leden hoeven niet van energieleverancier over te stappen en kunnen gewoon blijven salderen. Voor bedrijven met zonnepanelen met een installatie tot 3x80 ampère is dit ook interessant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer