Nevedi: weinig kennis over import en gebruik soja

Veehouders krijgen de schuld van de branden in de Amazone. Onterecht, meent koepelorganisatie voor de veevoerbranche Nevedi. Gebrek aan kennis ligt aan dat oordeel ten grondslag, aldus Nevedi.

Nevedi%3A+weinig+kennis+over+import+en+gebruik+soja
© lekkergezond.nl

De branden in de Amazone leidden tot veel discussie over het gebruik van soja in diervoeders. In Nederland blijkt er weinig kennis over soja-importen en ook worden wereldwijde, Europese en nationale cijfers door elkaar gebruikt, schrijft Nevedi in een reactie. De organisatie wil met haar reactie bijdragen aan een constructieve discussies.

100 procent duurzaam

In 2018 gebruikte de Nederlandse diervoederindustrie 1,74 miljoen ton sojaproducten, voor het grootste gedeelte sojaschroot, een bijproduct dat vrijkomt bij de winning van sojaolie uit sojabonen. Deze soja is volgens Nevedi duurzaam geteeld en voldoet aan de duurzaamheidsstandaarden die op Europees niveau zijn gemaakt.

De sojaboon is eiwit- en vetrijk. Die kan als hele boon worden gebruikt in diervoeder, maar het is gebruikelijk die te crushen. Bij dit proces wordt de olie van de rest van de boon gescheiden. 1.000 kilo sojabonen levert 190 tot 200 liter sojaolie, 20 kilo sojahullen, 790 kilo sojaschroot en een klein beetje productieverlies.

Olie en meel

De sojaboon bestaat voor ruwweg 20 procent uit olie en 80 procent uit sojameel. Over de jaren heen is de waardeverhouding tussen olie en meel bijna gelijk. Sojaolie wordt vooral gebruikt voor levensmiddelen en biobrandstoffen. De productie van soja is afhankelijk van inkomsten uit de industrie voor levensmiddelen, biobrandstoffen en diervoeder.

Wereldwijd wordt 334 miljoen ton soja geteeld. Hiervan gaat 34,4 miljoen ton naar de Europese Unie. Uiteindelijk wordt daarvan 30,9 miljoen ton, in de vorm van sojaschroot, in de Europese diervoedersector gebruikt (cijfers 2017, IDH 2019). Het Nederlands verbruik is met 1,74 miljoen ton sojaproducten ongeveer 5 promille van de wereldproductie.

Aankoop certificaten

Wereldwijd wordt er 334 miljoen ton soja geteeld (IUCN 2017). Daarvan voldoet 19,4 miljoen ton aan een van de achttien duurzaamheidscertificaten zoals die in de Fefac Soy Sourcing Guidelines zijn opgenomen.

Nevedi stelt dat dit in de praktijk betekent dat het moeilijk is om logistieke ketens zo in te richten dat productstromen van duurzame en niet-duurzame soja vanuit de productiegebieden naar Europa volledig gescheiden kunnen worden getransporteerd. Daarom wordt vooral gewerkt met de methode die bekend staat als ‘Book & Claim’.

Book & Claim

Book & Claim betekent dat diervoederbedrijven in Nederland voor elke ton sojaproduct die zij gebruiken, een certificaat kopen. Dat waarborgt dat er ergens ook een ton duurzame soja wordt geteeld. In Europa werken alle partijen, zowel binnen als buiten de diervoedersector, er hard aan om het marktaandeel duurzame soja te verhogen.

Zodra het aantal hectares duurzame soja in een bepaalde regio namelijk groot genoeg is, wordt het volgens Nevedi effectief mogelijk om duurzame soja, gescheiden van niet-duurzaam geteelde soja, verder door de logistieke keten te leiden en ook gescheiden aan te voeren in havens en bij bedrijven in Nederland en elders in Europa.

Lees hier de volledige reactie van Nevedi.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer