Nevedi+vraagt+waardering+voor+fosfaatprestaties+veesector
Nieuws
© Studio Kastermans

Nevedi vraagt waardering voor fosfaatprestaties veesector

De veehouderij verdient meer waardering voor de resultaten die worden geboekt bij het terugbrengen van de fosfaatproductie. Die wens heeft de organisatie van veevoerproducenten Nevedi neergelegd bij het ministerie van LNV.

Nevedi heeft minister Carola Schouten een brief gestuurd in reactie op het definitieve zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat presenteerde de bewindsvrouw twee dagen voor Kerst aan de Tweede Kamer.

De veevoerproducenten wijzen er op dat het, door extra inzet van melkveehouders én voerleveranciers, dit jaar ruimschoots lukt om het doel te bereiken om via het voerspoor 1,7 miljoen kilo minder fosfaat te produceren. Dat is onder meer te danken aan het voerspoor, waarin flink is geïnvesteerd.

Beloning is maar gering

Zoals het er nu uitziet gaat het voerspoor in 2017 het eerder gestelde doel ruimschoots overtreffen. Maar Nevedi stelt vast dat daar slechts een geringe beloning voor terug te zien is in het fosfaatrechtenstelsel en in de aangekondigde pilot van de KringloopWijzer.

'Tot dusverre is er maar beperkt ruimte voor het aantal bedrijven dat kan deelnemen aan een pilot KringloopWijzer. Daarboven wordt bij een efficiënte fosfaatproductie maximaal 7,5 procent van de aangetoonde efficiëntie benut voor het behoud van de dieren', stelt Nevedi.

Ruimte in Kringloopwijzer

De organisatie pleit daarom voor een maximaal aantal bedrijven dat kan meedoen aan de KringloopWijzer in 2018 en zeker daarna. En de investeringen die via het voerspoor zijn gedaan, moeten nu ook beloond worden voor veehouders die via efficiënte fosfaatproductie aantonen dat er ruimte is voor hun dieren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer