Coalitie+is+landbouw+goedgezind
Nieuws
© Koen van Wijk

Coalitie is landbouw goedgezind

LTO Noord is over het algemeen niet ontevreden over het nieuwe coalitieakkoord van provincie Zuid-Holland. Wel zijn er zorgen over de toenemende ruimtelijke druk in de al volle provincie.

Het coalitieakkoord van Zuid-Holland herbergt een breed scala aan ambities en opgaven die al in beeld waren. Zoals de energietransitie, de forse woningbouwopgave, resterende natuurontwikkeling en de aanpak van bodemdaling.

Zuid-Holland is al de dichtstbevolkte provincie van Nederland met 3,6 miljoen inwoners. De druk op de ruimte zal alleen maar toenemen door de opgaven op het gebied van woningbouw, aanleg van infrastructuur en natuurrealisatie. Dat blijkt uit het coalitieakkoord 'Elke dag Beter. Zuid-Holland' dat vorige week is gepresenteerd door het nieuwe college van VVD, CDA, GroenLinks, SGP, ChristenUnie en PvdA.

Natuurontwikkeling

'De land- en tuinbouw zal die druk voelen, want de ruimte zit vooral bij onze sector. Zeker voor natuurontwikkeling moeten boeren meestal wijken of extensiveren', zegt provinciaal LTO Noord-voorzitter Arie Verhorst in een reactie.

De provincie lijkt wel een tandje te willen bijzetten bij het uitvoeren van de natuuropgave, stelt hij. 'Het aantal hectares is lang geleden vastgesteld, maar de laatste jaren is er niet zoveel gebeurd. Als natuurontwikkeling op vrijwillige basis blijft, zal het niet hard gaan.'

Verder is Verhorst best positief. 'Als je ziet dat er een tamelijk linkse coalitie bestaat, ben ik niet ontevreden. Het stuk geeft ons voldoende houvast, zonder dat alles op de schop gaat.'

Handhaven zonnelader

Veel bestaande programma's lopen door en het handhaven van de zonneladder noemt hij positief. 'Ik zie voorlopig geen grote zonneakkers verschijnen.'

Het college stelt ook beperkingen aan grote windmolens, die worden geweerd uit het Groene Hart, de Hoeksche Waard en Midden-Delfland. 'De ambitie om het landschap te sparen ligt hoog. Voor de sector betekent dit dat we op veel plekken lekker kunnen doorboeren', meent Ton van Schie, portefeuillehouder Energie van LTO Noord West. 'Het maakt de energietransitie wel moeilijker', verwacht hij.

Kleine windmolens

'De kleine, solitaire windmolens komen niet aan bod in het akkoord. Daar willen wij juist op inzetten. In combinatie met zonne-energie leveren die een kans op bedrijfsniveau.'

Voor bodemdaling en landbouw trekt de provincie 5 miljoen euro extra uit, bovenop andere budgetten. Weinig, vindt LTO-portefeuillehouder Veen Aad Straathof. 'Ik mis een duidelijke investering in de bodemdalingaanpak. Zuid-Holland kijkt voor geld vooral naar het rijk.'

Weer

 • Donderdag
  11° / 7°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  40 %
 • Zaterdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer