Heemskerkse tuinbouw is vitale sector

De tuinbouw rond Heemskerk is vitaal. Dat blijkt uit een ruimtelijk-economische verkenning van Heemskerkerduin-Noorddorp die is uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland, die de ruimtelijke status van het tuinbouwgebied wil bepalen voor de omgevingsverordening.

Heemskerkse+tuinbouw+is+vitale+sector
© Jan Jong

LTO Noord en de gemeente Heemskerk werkten mee aan de verkenning. Voorzitter Robbert de Wit van de LTO Noord-afdeling Heemskerk is blij met de uitkomsten. ‘Het sterkt ons in de overtuiging dat er voldoende economisch perspectief is voor de tuinbouw in dit gebied.’

Het onderzoek is uitgevoerd door Decisio en CLM Onderzoek en Advies. De hoofdconclusie is dat Heemskerkerduin-Noorddorp als tuinbouwgebied vitaal is en toekomst heeft. De kwaliteit van de producten is zeer goed, de marges hoog en het economisch belang van de tuinbouw aanzienlijk, staat in het rapport te lezen, dat woensdag 28 augustus werd gepresenteerd.

Perspectieven

Die perspectieven zijn volgens de onderzoekers voldoende reden om het ruimtelijk beleid te continueren dat erop is gericht om de tuinbouw ruimte te geven, hoewel er ruimtelijke druk blijft voor woningbouw en andere functies. Mede doordat er niet of zeer beperkt wordt gehandhaafd, leidt dit tot onduidelijkheid en situaties die voor tuinders hinderlijk zijn, concluderen de onderzoekers. ‘Het is zaak dat provincie en gemeente in hun beleid helderheid scheppen over de ruimtelijke functie van het gebied: agrarisch.’

Korte lijnen en de beschikbare kennis en expertise zijn de kracht van dit gebied

Robbert de Wit, voorzitter van LTO Noord-afdeling Heemskerk e.o.

De Wit stelt dat de sector een bepaalde kritisch massa moet houden om interessant te blijven voor de toeleveranciers. ‘Dat is nu de kracht van dit gebied, de korte lijnen en de beschikbare kennis en expertise. Dat komt in gevaar als er gaandeweg tuinbouwpercelen een andere functie krijgen’

'Bijzonder prettig'

Hoewel de uitkomsten geen verrassing zijn voor LTO Noord, is het volgens De Wit ‘bijzonder prettig’ dat de ideeën die binnen de sector leven, door de onderzoeksresultaten worden bevestigd. ‘Recent nog is een bedrijf vanuit een andere polder naar Heemskerk verkast. Zulke investeringen worden niet gedaan, als er hier geen perspectief zou zijn.’

Ook andere ondernemers investeren in de ontwikkeling van hun bedrijven, die veelal ook al een beoogd opvolger hebben. ‘Ook dat zijn belangrijke graadmeters’, meent De Wit. 'Het gebied is sterk in de teelt van speciale en kleinere gewassen. Daarmee onderscheiden we ons en we ons op de markt.'

Werkgelegenheid

Uit de verkenning blijkt dat er bijna achthonderd mensen werkzaam zijn in de tuinbouw, zo’n 8 procent van de totale werkgelegenheid in de gemeente. De gezamenlijk omzet ligt zo rond de 70 miljoen euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer