Meer Amerikaanse boeren failliet

Het aantal faillissementen dat Amerikaanse boeren hebben aangevraagd is in de periode juni 2018 tot en met juni 2019 met 13 procent gestegen. Ook zijn er meer agrarische bedrijven met een betalingsachterstand. Dat meldt de boerenorganisatie American Farm Bureau.

Meer+Amerikaanse+boeren+failliet
© Edwin Timmer

De beroerde financiële situatie waarin veel Amerikaanse boeren zich bevinden, wordt veroorzaakt door diverse factoren. Zo hebben ze te kampen met enkele jaren van lage inkomsten en lage rendementen op investeringen. Ook heeft droog en warm weer in sommige landsdelen de oogst gedecimeerd.

Daarnaast staan de inkomsten van veel boeren onder druk door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China die het tweede jaar is ingegaan. De waarde van de agrarische export is gedaald van 24 miljard dollar in 2014 naar 9,1 miljard dollar in 2018. De daling zet waarschijnlijk door, want de export in eerste helft van 2019 bleef 1,3 miljard achter bij het jaar ervoor.

In het eerste kwartaal van 2019 had 2,5 procent van de leningen voor commercieel onroerend goed in de landbouw een betalingsachterstand van meer dan 30 dagen. Bij niet-onroerendgoedleningen was dat percentage 2,3 procent. Het historische gemiddelde bedraagt 1,7 procent. Het aantal leningen met een betalingsachterstand is niet zo groot als tijdens de meest recente perioden van recessie. Anderzijds is het aantal het hoogste sinds het eerste kwartaal van 2013.

Steunmaatregelen

De Amerikaanse overheid heeft in mei een steunpakket voor boeren aangekondigd. President Trump trok hiervoor 16 miljard euro uit. Daarnaast heeft het Congress de Family Farmer Relief Act aangenomen, waarmee de wetgeving van faillissementen voor boerenbedrijven wordt aangepast. Die wetgeving week al af van normale faillissementswetgeving en voorzag in een beschermde status na de faillissementsaanvraag en een betalingsregeling.

De Family Famer Relief Act stelt boerenbedrijven onder meer in staat een betalingsregeling te treffen voor schulden die oplopen tot 10 miljoen dollar per bedrijf, waar de grens eerder lag bij maximaal ruim 4 miljoen dollar. De overheid hoopt op deze manier meer bedrijven te behoeden voor een definitief faillissement en ze meer kansen te geven om te reorganiseren.

Daarnaast zet de Amerikaanse overheid in op het sluiten van nieuwe handelsovereenkomsten en het aanboren van nieuwe afzetmarkten voor agrarische producten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer