Sierteelt+spint+garen+bij+huwelijk+in+New+York
Achtergrond
© iBulb

Sierteelt spint garen bij huwelijk in New York

Waar zijn aantrekkelijke sierteeltmarkten in de Verenigde Staten (VS)? In de stad Detroit in ieder geval niet, met een gemiddelde besteding van 19 euro aan sierteeltproducten per inwoner per jaar. De huwelijksmarkt in New York is wel lucratief.

De internationale koepelorganisatie voor sierteeltproducenten AIPH heeft deze maand haar tweede visie uitgebracht over de toekomst van de sector. In dit rapport – de eerste visie verscheen in januari – blikt de organisatie vooruit naar het jaar 2030 en neemt ze een aantal landen onder de loep, waaronder de VS.

Omdat cijfers voor de hele VS vaak ontbreken of tegenstrijdig zijn, hebben de schrijvers van de AIPH-visie zich bij hun onderzoek geconcentreerd op stedelijke gebieden in het land. Een daarvan is de noordoostcorridor, ofwel the BosWash-megalopolis, die zich uitstrekt van Boston tot Washington, met daartussen steden als Philadelphia en New York.

Dit gebied is volgens de samenstellers van het rapport een markt op zich met 48,7 miljoen inwoners. Die verdienen veelal meer dan gemiddeld en zijn doorsnee jonger en hoger opgeleid dan het gemiddelde voor de hele VS aangeeft.

Uitgaven onduidelijk

Wat Amerikanen uitgeven aan sierteeltproducten is niet duidelijk. De schrijvers hebben twee bedragen gevonden tijdens hun speurwerk. Volgens het Amerikaanse ministerie van handel is dat gemiddeld 83 euro aan bloemen, planten en tuinaccessoires en volgens Royal FloraHolland 28,84 euro aan bloemen en potplanten.

Voor de BosWash-regio hebben de onderzoekers berekend dat inwoners gemiddeld 49 euro per jaar aan sierteeltproducten uitgeven, wat twee keer zoveel is als in de hele VS. Dat heeft te maken met gebeurtenissen waar traditioneel bloemen aan te pas komen: trouwerijen en begrafenissen.

Kosten trouwerij

New York heeft bijvoorbeeld een hoger huwelijkscijfer (1,36) dan omliggende steden (0,9) en de rest van de VS (0,71). Gemiddeld geven inwoners van New York 73.000 euro uit aan een huwelijk, wat weer drie keer zo hoog is als in de rest van het land.

De schrijvers van de visie komen tot de slotsom dat New York jaarlijks 865 miljoen euro uitgeeft aan planten en bloemen voor de decoratie van huwelijken. In 2030 is deze markt 1,18 miljard euro groot, voorspelt het rapport.
Een soortgelijk fenomeen doet zich voor bij begrafenissen. In 2016 lagen de uitgaves aan bloemen en planten in deze tak van sport op 73,8 miljoen euro. In 2030 is het totaalbedrag minimaal 184,7 miljard euro, voorzien de auteurs.

In het onderzochte gebied nemen de uitgaves aan tuinen ook toe, staat in de visie. Dat komt doordat jongeren tuinieren oppakken, waarschijnlijk gedreven door de hang naar een gezonde levensstijl. Daarbij komt dat de bestedingen stijgen met de leeftijd van de tuinier. Over het algemeen gaf een Amerikaan in 2016 bijna 340 euro uit aan de tuin. In 2030 wordt dat nagenoeg 440 euro. In de noordoostcorridor komt dit neer op 2,6 miljard euro.

Openbaar groen

Evenals in andere delen van de wereld vindt in de VS een vergroening van steden plaats. De verwachting is dat de uitgaven hieraan stijgen in de komende jaren, onder andere door meer onderhoudswerk aan het toenemende groenoppervlak.

In 2016 besteedden overheden 121 euro per inwoner aan openbaar groen. Dit wordt 165 euro in 2030, is de profetie in het AIPH-rapport.

Productiewaarde Amerikaanse sierteelt is 5 miljard euro
De sierteeltproductie in de VS vertegenwoordigde in 2014 een waarde van 4,94 miljard euro. Recentere cijfers voor het hele land zijn niet voorhanden. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) houdt wel statistieken bij voor de zeventien belangrijkste sierteeltstaten. In 2018 lag de productiewaarde van de telers in die staten op 4,3 miljard euro, waarbij tuinplanten in geld uitgedrukt het belangrijkst zijn. Het aantal bedrijven dat siergewassen teelt in de zeventien staten en een omzet heeft die hoger is dan 10.000 dollar op jaarbasis, is bijna 6.400. De vijf grootste sierteeltstaten – Californië, Florida, Michigan, New Jersey en Pennsylvania – zijn goed voor twee derde van de productiewaarde, tonen de USDA-cijfers. Volgens het AIPH-rapport groeit de sierteeltproductie in de VS naar ongeveer 6 miljard euro in 2030. De Amerikaanse teelt kan daarmee, onder andere door tekorten aan personeel en logistieke problemen, de toenemende vraag niet bijbenen. De verwachting is dat vooral Zuid-Amerikaanse landen als Colombia en Ecuador daarvan zullen profiteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer