Europa stemt in met droogtemaatregelen

De lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag ingestemd met steunmaatregelen voor boeren en tuinders die getroffen zijn door de droogte.

Europa+stemt+in+met+droogtemaatregelen
© Persbureau Noordoost

Getroffen boeren en tuinders kunnen een hoger percentage ontvangen van de betalingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) om hun cashflow te verbeteren. Boeren en tuinders kunnen tot 70 procent van hun rechtstreekse betalingen ontvangen vanaf midden oktober. En ze kunnen tot 85 procent van de betalingen voor plattelandsontwikkeling ontvangen, zodra het maatregelenpakket begin september formeel wordt aangenomen.

Het wordt ook mogelijk van bepaalde vergroeningsregels af te wijken om de beschikbaarheid van diervoeder te vergroten. Zo wordt het mogelijk om braakliggend land als een afzonderlijk gewas te beschouwen, of als ecologisch aandachtsgebied. Ook al is er op dat land gegraasd of geoogst.

Vanggewassen

Verder wordt het mogelijk om vanggewassen in te zaaien als zuivere teelt – niet als mengsel van gewassen, zoals momenteel wordt voorgeschreven – indien ze bestemd zijn voor begrazing of voederproductie. De minimale periode van acht weken voor vanggewassen wordt ingekort, zodat akkerbouwers hun wintergewassen tijdig na hun vanggewassen kunnen inzaaien.

Na het besluit van vandaag wordt dit maatregelenpakket naar verwachting begin september formeel aangenomen.

• Lees meer over de droogte

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer