Droogte blijft probleem in Noorden

Waterschap Vechtstromen breidt het grondwateronttrekkingsverbod uit in de zones rond natuurgebieden ten noorden van de Overijsselse Vecht. Andere waterschappen in Noord-Nederland zien de droogtesituatie langzaam verbeteren, al blijft het neerslagtekort aanzienlijk. In Flevoland is het waterpeil al weer een week normaal

Droogte+blijft+probleem+in+Noorden
© VidiPhoto

De regenbuien van de afgelopen weken hebben in Noord-Nederland wel verlichting van het neerslagtekort gebracht, maar de problemen zijn nog niet voorbij. In Zuid-Drenthe, op de Hondsrug en op het Drents Plateau, maar ook verderop in Twente en in Salland is de ondergrond nog steeds gortdroog.

Voor de komende twee weken geven de weersvoorspellingen aan dat er geen of nauwelijks neerslag valt in Noord- en Oost-Nederland. Dit betekent dat het neerslagtekort in met name het werkgebied van waterschap Vechtstromen verder zal toenemen. Het onttrekkingsverbod in zones van 200 meter rond natuurgebieden wordt vrijdag vanaf middernacht van kracht.

Voorspellingen

'De afgelopen tijd heeft het neerslagtekort zoals dat wordt geregistreerd door weerstation Hoogeveen zich bewogen onder het vastgestelde criterium van 250 millimeter. Met de huidige weersvoorspellingen is dit vooruitzicht veranderd en daarom stellen we het verbod nu ook hier in', zegt tijdelijk droogtecoördinator Leo Heitbrink van het waterschap.

In het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta is de situatie iets beter. De grondwaterstanden op de hoge zandgronden zijn weliswaar nog steeds erg laag, maar de aanvoer van water vanuit het IJsselmeer en de IJssel blijft voldoende. 'Samen met de neerslag van de afgelopen weken zijn de grondwaterstanden daardoor licht gestegen', zegt Frank Fokkema, beleidsadviseur hydrologie.

Neerslag

Het grondwater op de hoge gronden is sterk afhankelijk van neerslag, omdat de waterschappen daar geen water kunnen aanvoeren. Zo is de grondwaterstand in het werkgebied van waterschap Hunze en Aa's ondanks de gevallen neerslag lager dan de laagste stand in 2018. Het beregeningsverbod in het Drentsche Aa-gebied blijft daarom van kracht. Ook in het gebied van waterschap Noorderzijlvest blijven de eerder genomen maatregelen van kracht.

Friesland en Flevoland

Wetterskip Fryslân is vorige week controles begonnen om grondwateronttrekkingen rond het Drents Friese Wold in kaart te brengen en controleert dijken op verdrogingschade. In Flevoland is het polderpeil inmiddels weer op niveau, meldt waterschap Zuiderzeeland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer