#hetezomeroogst plust venkelverkoop fors

Na kleine teelten bij zwarte bes, aardbei en blauwe bes, richtte de actie #hetezomeroogst zich deze week op venkel. Met succes. Limburgse supers verkochten recordaantallen van de groente.

Woordvoerder Mark de Jong van ZLTO was positief verrast toen hij deze week de verkoopcijfers van de venkelactie onder ogen kreeg. 'De drie winkels van Plus Verbeeten die meededen, verkopen doorgaans zo'n 30 à 35 venkels per week, nu 333 stuks.' Plus Horst behaalde een kwart van de jaaromzet van venkel.

De groente – die door de droogte kleiner uitviel – werd in kuubskisten aan de man gebracht met posters die inhaakten op de ZLTO-droogteactie. Waar een doorsnee venkel ongeveer 1 kilo weegt, blijft de zomervariant steken op 600 gram.

Aanbieding

Reden voor de deelnemende supermarkten om de klant te verleiden met een aanbieding van drie stuks voor 1 euro, of 49 cent los. 'Wat ons opvalt in Overloon, Vierlingsbeek en Tegelen is dat veel klanten voor de actie kiezen, terwijl men doorgaans maar één venkel koopt', zegt ondernemer Koen Verstegen van Plus Verbeeten.

De reacties van klanten op #hetezomeroogst zijn volgens Verstegen positief. 'Men vindt het goed dat verspilling wordt tegengegaan.'

Structurele boost

Maar de manager kijkt breder. 'Het is ook goed om te zien hoeveel verkoopkansen er bij zo'n relatief klein artikel zijn. Deze actie zou de verkoop van venkel zomaar eens een structurele boost kunnen geven.' Mark de Jong vult aan: 'Daarom willen we als belangenorganisatie boeren en telers ook oproepen om geen oogst te laten staan of hangen.'

De komende weken zijn cruciaal voor vollegrondsgroente en hardfruit. 'Ook daarvan is bekend dat er in bepaalde regio's redelijk wat schade is door slapte of brandplekken. Maar via onze contacten, denk bijvoorbeeld aan grote cateraars en versnijders van aardappelen, groenten en fruit, kunnen we bijna altijd een oplossing vinden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer