Uien dit jaar groter door minder hitte

Akkerbouwer Marco de Bruijne uit het Zeeuwse Kats zag zijn uien vorig jaar verpieteren door de droogte. Hij kan niet beregenen en door de vele warme dagen werden zijn uien niet groot.

Maar ook dit jaar verwacht De Bruijne geen topopbrengst. ‘Vooral de hitte in combinatie met de droogte is vorig jaar funest geweest. Dit jaar is het ook wel droog geweest maar gelukkig maar enkele dagen die hitte’, vertelt De Bruijne.

‘Dit jaar verwacht ik twee derde van de normale opbrengst. Vorig jaar zat ik op een derde. De grootste klap dit jaar is wel gekomen door de wind die het bladapparaat gelijk heeft gestreken.’ De laatste jaren doet ook een ander probleem zich voor. ‘We hebben last van trips, dat kun je ook zien aan de vale kleur van het blad.’

Het wordt voor hem steeds lastiger om goede uien te telen. ‘Het is in heel Nederland droog geweest en ongeveer een derde van de gebieden kan beregenen, dus dit probleem kennen we niet alleen in Zeeland. Het wordt wel lastiger ja.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer