'Ontdek soja en pionier voor landbouw én klimaat'

De Belgische onderzoekstinstellingen ILVO en Arvesta zoeken landbouwers met lef om op eigen veld te pionieren in soja.

%27Ontdek+soja+en+pionier+voor+landbouw+%C3%A9n+klimaat%27
© Haijo Dodde

Met de campagne Ontdek soja! die gelanceerd wordt tijdens de Werktuigendagen in Oudenaarde, hopen ze na zeven jaar onderzoek en veldproeven de introductie van de teelt in Vlaanderen te versnellen.

Soja is een beloftevol nieuw gewas voor de Vlaamse landbouw met bewezen voordelen voor klimaat en milieu. Om de resterende knelpunten weg te werken, is opschaling van het areaal noodzakelijk. Kristiaan Van Laecke van het ILVO: 'Enerzijds om zicht te krijgen op de invloed van bodemtype en andere lokale variaties, anderzijds om feedback te krijgen van wie uiteindelijk met de teelt aan de slag moet – de landbouwers zelf.'

ILVO en Arvesta bundelen hun expertise en zorgen voor een individueel en gezamenlijk begeleidingstraject voor de geselecteerde kandidaten, van zaai tot en met afzet. Esther Monard van Arvesta: 'Dankzij de nauwe samenwerking tussen onderzoekers, teeltadviseurs en collega-sojapioniers willen we ervoor zorgen dat meer landbouwers de 'sojastiel' in de vingers krijgen. Op die manier kunnen we het areaal vergroten.'

Selectiecriteria

Om de risico’s te beperken en de kans op slagen te maximaliseren, gelden er selectiecriteria en zullen ILVO en Arvesta intakegesprekken voeren met de kandidaten. Daarbij zullen ze niet alleen peilen naar motivatie maar ook naar de ligging van de percelen (focus ligt op Vlaams-Brabant en Oost- en West-Vlaanderen), oppervlakte van het perceel (minimaal 2 en maximaal 10 hectare) en ervaring met verschillende teelten. Gezien het om een geleidelijke uitbreiding van het areaal gaat, is het de bedoeling om maximaal 120 hectare soja in te zaaien.

Tijdens de Werktuigendagen in Oudenaarde op 21 en 22 september kunnen geïnteresseerden zowel bij ILVO als Arvesta terecht voor een eerste kennismakingsgesprek. Een uitgebreider telefoongesprek na het beursweekend moet daarna uitsluitsel geven of een kandidaat effectief geselecteerd wordt voor deelname aan de campagne of niet. Daarna wordt een contract opgesteld tussen de geselecteerde landbouwers en Arvesta voor levering van het zaaigoed tot en met afname van de oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
Meer weer