Flevolandse telers duiken in verse soja

Tien akkerbouwers in Flevoland doen op 50 hectare een proef met de teelt van verse soja. De pilot 'FlevoVerseSoja' werd donderdagmiddag afgetrapt door provincie Flevoland en de boeren op Aeres Praktijkcentrum Dronten.

Flevolandse+telers+duiken+in+verse+soja
© Tienke Wouda

Met de proef, 40 hectare biologische teelt en 10 hectare gangbare teelt, dragen de boeren bij aan de eiwittransitie, zei gedeputeerde Jan-Nico Appelman. 'Ze doen ervaring op met de teelt en verkennen samen de kansen voor het aanbieden van de lokale sojaboontjes bij horecagelegenheden en supermarkten.'

Een van de initiatiefnemers is Peter Strijk van DutchSoy. Hij deed proeven met droge soja. 'Een nadeel van deze teelt is dat de oogst vrij laat is, in oktober. Het dorsen moet onder droge omstandigheden gebeuren. Verse soja heeft een relatief kort groeiseizoen. Het wordt in mei gezaaid en in augustus geoogst.'

Daarbij komt dat volgens de initiatiefnemer het verdienmodel voor verse soja aantrekkelijker is. Ook is de teelt van soja voor de grond een aanwinst. 'Soja is een vlinderbloemige plant. Die levert stikstof na.'
Het zaaigoed Edamame komt uit Japan. 'Het is gekweekt op smaak en grootte. Verse soja gaat vooral in salades, wokgerechten en wordt gebruikt als snack', vertelt Strijk die voor promotie van de teelt en afzet van in West-Europa geteelde gmo-vrije soja samenwerkt met Green Organics, de teelt- en afzetorganisatie voor biologische agf-producten.

Doperwtendorser

Het zaaigoed ligt op 2.000 tot 2.500 euro per hectare. Het inhuren van de oogstmachine, een doperwtendorser, kost 600 tot 800 euro. Strijk verwacht dat de opbrengst 6 tot 7 ton per hectare is.

Een van de deelnemende telers is biologisch-dynamisch akkerbouwer Lizelore Vos uit Kraggenburg. Ze zaait 2 hectare in.'‘Ik wil ieder jaar een nieuwe teelt uitprobere'’, vertelt Vos.'‘Ik vind het bovendien belangrijk dat Flevoland energie steekt in de eiwitproductie. We moeten anders eten, willen we de wereld voeden'’
Vos vindt de kosten voor het zaaizaad wel hoog.'‘De start moet meteen goed gaan.. Ik ben benieuwd hoe het gaat met de afzet'’

Sinds 2016 vervijfvoudigde de afzet van verse soja via de Nederlandse supermarkten. Redenen hiervoor zijn volgens de initiatiefnemers de stevige bite, nootachtige smaak, het verse karakter en de brede toepasbaarheid van soja.

De proef is onderdeel van het programma'‘Growing Green Protein'’. Hierin onderzoekt provincie Flevoland de economische kansen van de eiwittransitie. De provincie trekt 50.000 euro uit voor onderzoek naar verse soja en ontwikkeling van de dorsmachine.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer