ForFarmers vindt Europese soja slecht voor klimaat

Als de Europese veehouderij alleen nog soja van eigen bodem zou gebruiken, leidt dat tot aanzienlijk meer uitstoot van CO2. Europese plantaardige alternatieven voor soja verslechteren de fosfaatefficiëntie, vindt ForFarmers.

ForFarmers+vindt+Europese+soja+slecht+voor+klimaat
© René Eijsink

De Europese soja is volgens veevoerproducent ForFarmers namelijk per definitie van mindere kwaliteit. Buiten Europa, in Zuid- en Noord Amerika, zijn teeltgebieden waar de beste en meest duurzame soja wordt geteeld, dankzij de klimatologische omstandigheden die daar gelden.

De beursgenoteerde onderneming heeft dit benadrukt in een gesprek met het ministerie van LNV over kringlooplandbouw en de nieuwe visie van landbouwminister Carola Schouten.

Kampioen reststromen

Bovendien is 90 procent van het veevoer dat in Nederland wordt gebruikt afkomstig uit Europa en is Nederland kampioen in hergebruik van reststromen. In de totale voeromzet van 4,5 miljoen ton die ForFarmers in 2018 realiseerde in Nederland, is bovendien circa 30 procent afkomstig van dochteronderneming DML, gespecialiseerd in hergebruik van reststromen.

CEO Yoram Knoop benadrukt dat de teelt van Europese soja wel degelijk toekomst heeft voor marktconcepten als biologische veehouderij, die geen andere keus hebben.

Versoepeling gebruik diermeel

In navolging van diervoederbrancheorganisatie Nevedi bepleit Knoop ook versoepeling van het gebruik van de eiwitbron diermeel, mits de voedselveiligheid 100 procent kan worden gegarandeerd. De onderneming heeft nog geen concrete stappen gezet om te investeren in de productie van insecten als alternatief voor plantaardig eiwit dat ook kan worden gebruikt voor menselijke consumptie. De oriënterende fase is nog niet afgerond.

ForFarmers ziet de groeiende aandacht van consumenten voor alternatieven voor dierlijke eiwitten als een risico, maar constateert tegelijkertijd dat de consumptie van dierlijke eiwitten vooralsnog niet afneemt.

Meer kippenvlees

Wel verschuift het consumptiepatroon van rundvee- en varkensvlees naar kippenvlees, dat de laagste footprint heeft en als duurzaamst wordt ervaren door de consument. Mede daarom investeerde ForFarmers fors in de productie van pluimveevoeders in Polen, een land dat een lage kostprijs heeft voor de productie van pluimveevlees.

Met het veevoerbedrijf Tasomix werd een joint venture aangegaan, waardoor ForFarmers een stevig marktaandeel heeft gerealiseerd in de Poolse pluimveesector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer