Sojaoogst Brazilië in volle gang

De sojaoogst in Brazilië is in volle gang. De Nederlands sprekende Braziliaan Luis Carlos Wiedthauper verbouwt op 700 hectare land naast de soja ook mais en haver. Dat is voor Braziliaanse begrippen een gemiddeld bedrijf.

'Dit perceel is in totaal 260 hectare groot. We zijn vandaag begonnen en hopen met een dag of vijf klaar te zijn', vertelt Wiedthauper. 'Deze machine heeft een capaciteit van 50 hectare per dag en ik verwacht een goede opbrengst van 5 ton per hectare.'

Zijn opbrengst was vorig seizoen 4,8 ton per hectare. Gemiddeld ligt de soja-opbrengst in Brazilië tussen de 4 en 5 ton. Ook hier hebben ze last gehad van de droogte. Behalve de droogte liepen veel Braziliaanse telers tegen een ander probleem aan. 'Verschillende boeren hebben problemen gehad met het zaad, want de kwaliteit van het zaad is vorig jaar niet zo goed geweest.'

Kwaliteit

In de oogsttijd heeft het namelijk iets te veel geregend en als er regen op de soja valt, verliezen ze kwaliteit. Dat is een groot probleem voor veel akkerbouwers. Gelukkig heb ik er geen last van gehad', geeft Wiedthauper aan. De boeren zijn afhankelijk van de wereldmarkt, want 60 procent van de soja wordt geëxporteerd. De soja-opbrengst van heel Brazilië voor dit jaar is geraamd op 120.000 ton, maar door de droogte zijn de verwachtingen bij gesteld naar 105.000 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer