Partij+voor+de+Boeren+heeft+meer+issues+nodig
Commentaar
© Ruud Ploeg

Partij voor de Boeren heeft meer issues nodig

De groep BoerBurgerBeweging wil vanaf 2021 in de Tweede Kamer het belang van de Nederlandse voedselvoorziening als one-issuepartij op de politieke agenda zetten. Een initiatief dat niet kansloos is, mits aan een hele trits voorwaarden wordt voldaan.

Voor een Tweede Kamerzetel zijn 70.000 stemmen nodig. Potentieel is er genoeg. Nederland telt 17.000.000 consumenten van voedsel, honderdduizenden kiezers uit de agri- en foodsector en miljoenen plattelandsbewoners met sympathie voor boer en tuinder.

Voedselethiek en waarde van voedsel zijn hot issues. En de initiatiefnemers van BoerBurgerBeweging hebben gelijk; het zijn vooral criticasters die aandacht vragen en krijgen. De zwijgende tevreden of ongeïnteresseerde meerderheid hoor je veel minder.

Is die stille meerderheid in beweging te krijgen om op een Partij voor de Boeren te stemmen? Want dat is hoe de BoerBurgerBeweging beschouwd en bejegend zal worden, of de partij dat nu wil of niet.

Je hebt 76 zetels nodig met net voldoende oog voor het boerenbelang

Patrick Bramer, hoofdredacteur en uitgever Nieuwe Oogst

Daarvoor is een aantrekkelijke lijsttrekker nodig. Een stemmenkanon die grote groepen kiezers mobiliseert. Ook nodig is een bredere agenda met de typische thema's die in rurale gebieden en bij conservatieven goed liggen. Alleen voedsel is te wankel. En de partij moet stabiel zijn, met één mond spreken. Voor nieuwkomers bijna onmogelijk.

Ergens zal het vonkje moeten ontstaan. Aantrekkingskracht in de media waardoor de groep de wind in de zeilen krijgt. Wellicht zorgt de aanblik van een confrontatie tussen Marianne Thieme en Caroline van der Plas voor opwinding.

In de sector wordt bediscussieerd of een specifieke partij die de waarde van voedselproductie beklemtoont, baat of schaadt. De partij zal concurreren met boervriendelijke partijen als CDA, VVD en SGP, wat het bestuurlijke enthousiasme voor publieke steun remt.

Feit blijft dat je niet één of twee zetels nodig hebt die volledig op de agrarische hand zijn, maar 76 zetels met net voldoende oog voor het boerenbelang. Een klokkenluider en agendazetter is welkom, maar moet het debat niet kapen als karikaturaal extreem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 1°
  20 %
 • Donderdag
  5° / 1°
  10 %
Meer weer