De boeren zijn in oorlog met moeder natuur

'Wij raken de totale controle over de gewassen kwijt.' 'Zonder bredeweersverzekering kun je geen gewassen meer telen.' 'Ik ben in oorlog met moeder natuur.'

De+boeren+zijn+in+oorlog+met+moeder+natuur
© Ruud Ploeg

Het zijn uitspraken van gewastelers die aanschouwen hoe weersextremen de plantgroei verstieren. De hitte en droogte in veel landsdelen, maar ook hagelbuien met stenen van 4 centimeter in het zuidwesten, vormen de laatste etmalen het gesprek van de dag.

Half slap, gortdroog, beperkte knol- en vruchtvorming. Het kan nog bijdraaien, maar veel soeps wordt het in veel gevallen niet meer. Die onmacht frustreert. Als extremen gewoner worden, dan moet je daar als teler iets mee. Klimaatadaptatie heet dat.

Dat kan in de vorm van een bredeweersverzekering, grondwaterpompen en beregeningsinstallaties. In de vorm van teeltkeuze, grondbewerking en waterhuishouding op het perceel en verkoeling in de stal en aanpassingen in transport.

Klimaatadaptatie is een term die u nog vaak gaat horen

Patrick Bramer, hoofdredacteur en uitgever Nieuwe Oogst

Soms blijf je eenvoudigweg overgeleverd aan de grillen van moeder natuur. Een boer die symbool staat voor een grote groep telers, is akkerbouwer Henk Melissant uit Goudswaard. In 2017 vernietigde wateroverlast de oogst, vorig jaar droogte en dit jaar verpest hagel zijn uien en aardappelen.

Er zijn ook telers die zich in de handen wrijven. Wie nu tarwe teelt op klei, rekent op een prima opbrengst. In 2018 zag je hoe weersextremen tot inkomensextremen leiden. Een perceel uien in Zeeland leverde vaak niks op, terwijl in Flevoland vaak de vlag uit ging.

Dat maakt het lastig om er iets in algemene zin over te zeggen. De dood van de een is ook het brood van de ander. Als dat ergens geldt, dan is het zeker in de agrarische sector. Is het elders drama en heb jij goede volumes en kwaliteit, dan ben je spekkoper.

Klimaatadaptatie is een term die u als boer of tuinder nog vaak gaat horen. Grillen van het weer zijn van alle tijden, maar met een volgens het KNMI warmer, natter en in de zomers juist droger Nederland worden extremen steeds meer het nieuwe normaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer