Aanloop+Moederdag+levert+exportrecord+op
Nieuws
© René Bouwmeester

Aanloop Moederdag levert exportrecord op

De exportwaarde van bloemen en planten klom in april met 15 procent. Volgens de statistieken van Floridata boeken zowel bloemen als planten een positief resultaat. De export van bloemen steeg met 19 procent naar 343 miljoen euro, die van planten klom met 10 procent naar 301 miljoen euro.

'Dit is een nieuw maandrecord en stuwt de exportwaarde in de goede richting', aldus directeur Matthijs Mesken van de belangenbehartiger van de groothandel in bloemkwekerijproducten VGB. Door de goede aanloop naar Moederdag en gunstige omstandigheden in april is de handel positief gestemd. Tot en met april dit jaar staat de exportteller voor bloemen en planten op 2,4 miljard, een toename van 5 procent.

Extra handelsdagen

De aanloopdagen naar Pasen vielen dit jaar gunstig voor april, vergeleken met de Paasdagen vorig jaar (op 31 maart en 1 april). Ook waren er twee extra handelsdagen, geeft manager Wesley van den Berg van Floridata als verklaring.

Het effect van deze impulsen is zichtbaar in de exportstatistieken van Floridata. Roemenië, Rusland, Denemarken en Hongarije zijn tot en met april de grootste groeiers. De zorg over Duitsland is echter nog niet weggenomen. Door de groei in april staat de export naar onze oosterburen nu op een kleinere daling van 2,6 procent.

Aanloop Moederdag

De meeste Moederdagen vallen in mei en dat is goed te merken aan de handel. De exportstatistieken van Floridata in de voorafgaande dagen tonen zeer positieve resultaten. Zondag 5 mei werd Moederdag gevierd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije. De grote afzetmarkten Frankrijk en Verenigd Koninkrijk zijn niet meegenomen. De Franse Moederdag valt dit jaar op 26 mei en de Engelse Moederdag viel dit jaar op 26 maart..

Op 11 april werd bekend gemaakt dat een no-deal brexit voorlopig van de baan is. De nieuwe deadline voor uittreden staat momenteel op 31 oktober 2019. Dit is een tijdelijke maar welkome stimulans voor de export naar Verenigd Koninkrijk', vertelt Mesken. 'De export zit goed in de lift en staat tot en met april op een groei van 7,6 procent waarbij de planten het beter doen dan de bloemen', vertelt Van den Berg van Floridata.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer