Het klimaat van vlees

Het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, brengt een rapport uit over het effect van het klimaat op de wereldwijde voedselvoorziening en het effect van voedselvoorziening op het klimaat. De koppen in de media focussen zich vervolgens op dat ene stukje: minder vlees eten. Vlees heeft het maatschappelijke klimaat duidelijk tegen.

Het+klimaat+van+vlees
© Johan Wissink

Minder dier in het dieet remt de klimaatverandering en zorgt voor voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking, stellen de wetenschappers van het IPCC inderdaad. Maar dat geldt ook voor het minder drinken van suikerhoudende frisdrank. Sowieso is minder eten voor 2 miljard mensen met overgewicht op de wereld goed voor het klimaat.

Maar het rapport gaat over veel meer dan het dieet. Minder voedselverspilling brengt bijvoorbeeld snelle winst. In ontwikkelde landen gooien consumenten blijkbaar 20 procent van het eten weg uit luxe. In minder ontwikkelde landen gaat 30 procent verloren aan oogst- en bewaarverliezen en op de weg naar de consument.

De onderzoekers wijzen erop dat het wereldwijd invoeren van efficiëntere, duurzame en waterzuinige landbouwsystemen op kortere termijn goed uitwerkt voor het klimaat. Daarbij speelt bodemvruchtbaarheid een centrale rol, omdat daarmee CO2 wordt vastgelegd. Het gaat niet alleen over akker- en tuinbouw, maar ook over graslandmanagement en dierhouderij die gericht is op lagere uitstoot van broeikasgassen. Natuurbehoud en biodiversiteit horen ook bij zo'n duurzaam landbouwsysteem.

Nederlandse boer is voorbeeld voor andere landen

Jelte Albada, adjunct-hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Smart farming is onderdeel van een efficiëntere landbouw. Bijvoorbeeld met sensoren die waarschuwen voor ongunstige weersomstandigheden en ziekten en plagen.

Het zijn zaken waar de Nederlandse boeren en tuinders – met hun onderzoekers, leveranciers en adviseurs – goed op scoren. En waar zij zich nog steeds in blijven ontwikkelen. Een voorbeeld voor andere landen. Toch jammer dat de boodschap dat boeren de oplossing hebben nog niet verder is doorgedrongen in het maatschappelijke klimaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer