Van vollegrondsteelt naar teelt op stellingen

Aardbeienteler Mark van Aert uit Zundert schakelt stap voor stap over van teelt uit de grond naar teelt op stellingen. Daarmee bespaart hij jaarlijks enkele tienduizenden kuub water.

Van+vollegrondsteelt+naar+teelt+op+stellingen
© Peter van Houweling

Van Aert teelt 25 hectare aardbeien, waarvan 5 hectare op stellingen onder plastic. De aardbeien kunnen in het groeiseizoen geen dag zonder beregening. 'Als ik één dag niet kan beregenen, ben ik morgen klaar', zegt hij. Vanouds teelde de ondernemer alleen in de vollegrond. Beregening gebeurde toen alleen met sproeiers die over het gewas sproeien.


Stap voor stap schakelt de teler over op T-tape druppelirrigatie. Het water komt dan direct in de bodem bij de wortels. Dat bespaart grote hoeveelheden water. Bovendien wil Van Aert verder overschakelen op teelt op stellingen. Afnemers zijn er dan van verzekerd dat regen of hagel de vruchten niet beschadigt. Bij teelt op stellingen wordt het toegediende water veel beter benut dan bij teelt in de vollegrond.

Water hergebruiken

De Zundertse aardbeienteler vangt al het niet-gebruikte water op en gebruikt dit weer in de teelt. Regenwater van de vaste tunnels en het drainagewater van de vollegrond gaan rechtstreeks in de centrale sloot op de kwekerij. Bij te weinig water wordt bronwater via de ontijzeringsinstallatie aangevuld.

Als ik één dag niet kan beregenen, ben ik morgen klaar

Mark van Aert, aardbeienteler in Zundert

De teler loost in principe niets op het oppervlaktewater. Hij gebruikt alle overtollige water opnieuw.

Vijzelpomp

Bij extra zware buien kan Van Aart met een vijzelpomp wel water in een buitenwater pompen, in overleg met het waterschap. Hij gaat ervan uit dat de verdunning dan al zo groot is dat er met dat water geen middelen of nutriënten in dat buitenwater komen. Om nog meer water te besparen, vervangt hij de gangbare drainage voor peilgestuurde drainage.

De teler was altijd al bezig met watervoorziening en droogte, maar 2018 was voor hem wel een wake-upcall. Het areaal met T-tape is dit jaar sterk gegroeid. Overal waar nu T-tape in de grond zit, staan nu nog wel sproeiers om het gewas bij hitte te kunnen koelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer