Boeren steeds vaker bestolen

Boeren worden steeds vaker bestolen. Drones, sensoren en gps-apparaten kosten een vermogen en zijn roofgoed, meldt NOS op 3.

Ruiten van loodsen worden ingetikt, kabels doorgesneden en gps-apparatuur uit trekkers gestolen. Grote agrarische verzekeraars zien dit jaar al bijna een verdubbeling van het aantal diefstalclaims ten opzichte van 2018. Toen waren het er 87, in augustus van dit jaar al 146.


Diefstal van een gps-systeem leidt voor boeren niet alleen tot materiële schade. 'Alle informatie over je percelen die de computer met die gps-systemen heeft opgeslagen, zijn we dan kwijt', vertelt boerin Reinie Boven uit Finsterwolde aan NOS op 3. Van haar bedrijf werden dit jaar ook gps-systemen gestolen en dus moest alles opnieuw worden geprogrammeerd. 'Dat zijn kostbare uren voor ons, want daar zul je zelf voor op moeten draaien.'

Kamervragen

Boeren en loonwerkers vonden eerder dat minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid te weinig aandacht had voor de gps-diefstal. In reactie op Kamervragen van het CDA liet hij weten dat hij niet wist om hoeveel diefstallen het ging. Toch doet de politie nu onderzoek naar de aangiften. Omdat ze het onderzoek niet in gevaar willen brengen, laten ze daar op dit moment nog niets over los.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer