Machine+stapelt+250+strobalen+per+uur
Nieuws
© Koos van der Spek

Machine stapelt 250 strobalen per uur

Loonbedrijf Boven uit het Groningse Finsterwolde gebruikt sinds een week de balenverzamelaar Arcusin ForStack om strobalen mee te stapelen. Volgens eigenaar Arnold Boven gaat de capaciteit van het laden hiermee 30 procent omhoog.

'De machine komt uit Spanje, in Nederland zie je ze nog niet', vertelt Boven. 'We persen veel stro, zo'n 1.500 hectare. Voor akkerbouwers en voor ons eigen fouragebedrijf. Deze machine kan drie balen tegelijk stapelen en heeft een capaciteit van 250 balen per uur. De stapelmachine kan twee grootpakpersen bijhouden', meldt de ondernemer.

Op Facebook noemen werknemers van het loonbedrijf het stapelen met de Arcusin ForStack een 'fluitje van een cent'. Niet alleen het opruimen van de balen gaat een stuk sneller, volgens de eigenaar van het loonbedrijf komt het ook de kwaliteit van het stro ten goede. 'Als er een buitje valt, wordt er maar een baal wat nat.' Bovendien is stapelen beter voor de grond, omdat bij het stapelen geen shovel of verreiker meer nodig is.'

Behoorlijke investering

Het bedrijf heeft de machine op proef. Die kost zo'n 40.000 euro. 'Het is een behoorlijke investering, zo'n karretje. Het is een eenvoudige machine, die goed werkt', geeft Boven aan. Twee weken geleden begon het loonbedrijf met de stro-oogst. Die zit nu in een afrondende fase.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer