Strokenteelt ERF inspireert innovatieve boeren

Een grote groep Masterclass-deelnemers verdiepte zich onlangs op biologisch landbouwbedrijf ERF in Zeewolde in strokenteelt. Die werd georganiseerd door Biologisch Netwerk, Land&Co, ERF en Wageningen University & Research (WUR).

Strokenteelt+ERF+inspireert+innovatieve+boeren
© Foto: Klaas Eissens

Strokenteelt is een landbouwmethode die door afwisseling van gewassen in de ruimte meer biodiversiteit creëert. Dat moet zorgen voor een stabielere opbrengst en een leefomgeving voor natuurlijke vijanden.

'We werken nu voor het derde jaar met strokenteelt. Samen met de WUR kunnen we verschillende resultaten delen die we op deze grote schaal van 50 hectare hebben ervaren', geeft ERF-directeur Jaco Burgers aan. 'Graag helpen we daarmee zoveel mogelijk telers op weg om met een kennisvoorsprong met strokenteelt te kunnen starten.'

Laagdrempelig

De Masterclass is ook een laagdrempelige manier om het perceel, dat pal naast de A6 bij Almere ligt, eens van dichtbij te kunnen bekijken. Samen met bedrijfsleider Theo Heijboer leidde Burgers de deelnemers langs de zes in afwisselende breedtes geteelde gewassen. Waaronder de in mei gezaaide verse sojaboontjes, die ERF teelt samen met negen andere Flevolandse telers.

Welke gewassen zijn er al gebruikt en wat ging er goed en wat liep fout? Welke strokenbreedtes gaven bij verschillende gewassen de beste resultaten? Welke problemen kwamen we in de verschillende stroken en gewassen tegen? Tijdens het beantwoorden van alle vragen zorgden twee beregeningshaspels er voor dat de gewassen goed konden blijven doorgroeien. En gaven meteen een beeld van een uitdaging binnen strokenteelt.

Voor het tweede deel van de Masterclass verzamelen de deelnemers uit verschillende Nederlandse regio's zich op de werklocatie van ERF in Zeewolde. Onder leiding van onderzoeker Dirk van Apeldoorn duiken de deelnemers dieper in de opgebouwde kennis.

Mengvormen

Van Apeldoorn laat vanuit wetenschappelijke analyses zien dat gewassen in strokenteelt en andere mengvormen efficiënter omgaan met licht, water en voedingsstoffen, minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen en een stabielere en potentieel hogere opbrengst geven dan monoculturen. Ook is de biodiversiteit in het veld een stuk hoger.

Strokenteelt heeft in tegenstelling tot andere mengvormen het voordeel dat dit niet of nauwelijks invloed hoeft te hebben op de arbeidsinzet en niet per se nieuwe investeringen nodig heeft. Het kan al worden uitgevoerd met de huidige mechanisatie door gebruik te maken van vaste gps-lijnen.

Wel kan het ontwerpen van een bij het eigen bedrijf passend strokenteeltperceel een flink ingewikkelde puzzel zijn. De diversiteit in het veld neemt namelijk toe in ruimtelijke zin, dus naast elkaar, maar ook in de tijd en in de opvolging. Gewassen die in de vruchtwisseling op elkaar volgen, kunnen in de strokenteelt beter niet naast elkaar staan, omdat plagen die een seizoen overblijven dan gemakkelijk op een nieuwe gastheer kunnen overstappen.

Om natuurlijke vijanden in het veld te behouden, moeten gewassen niet dezelfde zaaitijd hebben of tegelijkertijd oogstrijp zijn. En er zijn er nog heel veel andere aspecten om rekening mee te houden, zoals bloemenstroken die kunnen overhangen op het gewas.

Training

Omdat ieder bedrijf weer anders is, hebben de organisatoren van de Masterclass daarom het initiatief genomen een vierdaagse training te ontwikkelen die telers helpt om in seizoen 2020 (deels) met strokenteelt te kunnen starten. Deelnemers aan de innovatietraining strokenteelt werken onder begeleiding aan de ontwikkeling van het eigen strokenteelt-bouwplan, getoetst aan alle kennis en ervaring die momenteel beschikbaar zijn.

Na de training houden de deelnemers in een community van strokentelers contact om met elkaar en met de onderzoekers kennis en ervaringen uit te kunnen blijven wisselen en zo samen verder te bouwen aan de ontwikkeling van deze methodiek. De training gaat van start op 11 september 2019 en meer informatie en de mogelijkheid om je hiervoor op te geven is online beschikbaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer