Veehouder zoekt grens dierverzorging op door crisis

De melkprijs die al anderhalf jaar bedroevend laag is, eist zijn tol. Melkveehouders beknibbelen noodgedwongen op uitgaven, de veearts komt minder vaak en koeien krijgen vaker een eenzijdig menu.

Veehouder+zoekt+grens+dierverzorging+op+door+crisis
© ZLTO

Bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren zien ze dat de stijgende lijn van het aantal meldingen van dierverwaarlozing doorzet, al is het de laatste weken iets rustiger. De coördinator van het meldpunt wil niet zeggen om hoeveel gevallen in 2016 het tot nu toe gaat. Maar het betreft tientallen meldingen, vooral op melkveebedrijven.

Ook bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komen meer meldingen binnen. Dit voorjaar moest ze het vee op meerdere bedrijven weghalen. Het ontbrak de dieren aan schone ligplaatsen, goede voeding en medische verzorging.

Aandacht

Het is duidelijk dat een groeiende groep boeren het moeilijk heeft. Ze besparen op hun uitgaven en versoberen hun bedrijfsvoering. Kan een melkveehouder zijn vee nog wel de aandacht geven die hij wil?

Uit een belronde onder erfbetreders blijkt dat het gros zeker niet slechter voor hun koeien zorgt. Wel zoeken ze de grenzen op.

Klauwbekappen

Klauwbekappers ervaren dat boeren hun vee vaker zelf bekappen of de behandeling uitstellen. Maar daar zou de klauwgezondheid volgens de bekappers niet onder lijden.

Dierenartsen merken dat boeren de bedrijfsbegeleiding vaker uitstellen of dat de frequentie voor IBR- en BVD-entingen wordt verlaagd.

Weerstand

Ze zien ook dat veehouders besparen op bijproducten en krachtvoer. Het rantsoen wordt eenzijdiger. Dit zet de melkgift onder druk en kan ervoor zorgen dat koeien verschralen. 'Het is niet onlogisch dat hun weerstand een tikkie krijgt en dat er op termijn meer ziekte ontstaat', aldus Pieter Beurskens, dierenarts in West-Nederland.

De rampzalige melkprijs trekt een schaduw over het melkveebedrijf. De lol is er wel een beetje af. Maar een boer is geen boer als hij, ook in deze pittige tijden, zijn schouders er niet onder zet. De omstandigheden zijn sober, maar toch weten de meeste boeren hun dieren netjes te verzorgen. Liever niet op vakantie en de partner een baan buitenshuis dan toegeven op dierenwelzijn.

Reserves uitgeput

Helaas redt niet iedereen het. Voor sommige melkveehouders is de koek op. Reserves zijn uitgeput en het perspectief is weg. Dergelijke worstelingen verklaren ten dele het stijgende aantal meldingen van dierverwaarlozing. Wellicht dat de toename ook wordt veroorzaakt doordat mensen het meldpunt beter weten te vinden.

Dierverwaarlozing moet tijdig worden gesignaleerd. 'Elk geval is er één te veel', aldus voorzitter Toon van Hoof van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Hopelijk is het dieptepunt snel voorbij en kunnen boeren hun vee weer de aandacht geven die ze gewend zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer