Tientallen dode schapen gevonden

Bij een veehouder in Gelderland zijn zeker dertig dode schapen gevonden. Naast deze kadavers was ook het dierenwelzijn van de aanwezige konijnen niet in orde, meldt de NVWA.

Tientallen+dode+schapen+gevonden
© NVWA

Een voorbijganger tipte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat dode schapen soms meerdere dagen bleven liggen. Ook zou er niet goed voor de dieren worden gezorgd.

Toen inspecteurs van de NVWA samen met de politie poolshoogte kwamen nemen, vonden ze in de stallen botten en schedels van gestorven schapen tussen de levende dieren. Ook buiten de stal troffen ze een groot aantal kadavers en botten en schedels aan.

Huiden en onderpoten

Bij de stal stonden een paar vaten en bakken met kadavers, geeft de NVWA aan. Op afstand van de stal had de veehouder huiden en onderpoten van schapen gedumpt. Ook in de mesthoop lagen enkele botjes, ribben en de onderkaak van een schaap.

In een aparte ruimte achter in de stal zagen de inspecteurs ook nog resten van negen schapen die vermoedelijk illegaal waren geslacht. De NVWA doet hier nog verder onderzoek naar.

Huidaandoening

Bij de levende dieren zagen de inspecteurs dat enkele lammeren ernstig last hadden van een huidaandoening rondom de bek (ecthyma, zere bekjes). Bij een paar dieren was dit zo ernstig dat zij niet of nauwelijks konden eten en drinken.

Twee schapen waren er zo erg aan toe dat zij door een dierenarts uit hun lijden moesten worden verlost. De dierenarts is ook direct begonnen met de behandeling van de overige dieren.

Konijnen

Op het bedrijf worden ook kippen, pauwen, duiven, konijnen en runderen gehouden. De konijnen hadden geen beschikking over schoon drinkwater en hadden onvoldoende ruimte. Bij de runderen hebben inspecteurs geen welzijnsovertredingen geconstateerd.

De inspecteurs van de NVWA hebben proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder. Daarnaast treden de NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bestuursrechtelijk op om te zorgen dat de veehouder de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk herstelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer