Wakker Dier trekt grens tussen activisme en extremisme

Activisme en extremisme lopen wat Wakker Dier betreft niet door elkaar. 'Als medewerkers in hun vrije tijd actievoeren op een manier die tegen de wet in gaat, dan is dat reden voor ontslag op staande voet.'

Wakker+Dier+trekt+grens+tussen+activisme+en+extremisme
© Dirk Hol

Dat staat in de contracten van personeelsleden, laat woordvoerder Casper Schrijver van de dierenwelzijnsorganisatie weten. Hij reageert daamee op het bericht 'Het houdt niet op. In ieder geval niet vanzelf' waarin deskundigen beschrijven hoe dun de lijntjes volgens hen zijn tussen activisten die binnen de wet opereren en die er buiten.


Aanleiding is de stalbezetting drie weken terug in Boxtel in een varkenshouderij. 'Wakker Dier heeft niets te maken met de activisten die in Boxtel een boerderij bezetten. Wij hebben er ook uitgebreid en expliciet afstand van genomen', meldt Schrijver. Bij Wakker Dier staat volgens hem expliciet in de medewerkerscontracten dat de organisatie handelt binnen de lijnen van de wet. 'Dus bij ons is de lijn tussen activisme en extremisme duidelijk bepaald.'

Contraproductief

De actie in Boxtel, door de activisten van Meat the victims, werkte volgens hem juist contraproductief. 'Het gaat nu alleen maar over de manier van actievoeren en niet over hun standpunten over dierenwelzijn', verzekert Schrijver. Daarnaast zijn de dieren er volgens hem ook niet bij gebaat. 'Met zoveel mensen in de stal geeft de dieren alleen maar stress. Bovendien is er een reëel risico dat het ziekten veroorzaakt bij de varkens.'

'Je kunt het grondig met elkaar oneens zijn, maar je gaat wel normaal met elkaar om. Daarom nemen wij afstand van dergelijke acties. Wij richten ons in onze acties op supermarkten en consumenten met het doel dat mensen minder en beter vlees gaan eten. Wij denken dat boeren ook vast zitten in een systeem. Als ze een eerlijke prijs krijgen voor hun product, dan helpt het de boeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer